LTO: familiebedrijf gunstig financieren

Deventer – Banken moeten met een speciale financiering voor familiebedrijven komen. Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

De LTO-voorman, Albert Jan Maat, wijst in er in een interview op de website van LTO op dat familiebedrijven vaak duurzame en stabiele ondernemingen zijn. Daarom breekt hij in het jaar van de gezinslandbouw een lans voor gunstigere financieringsvoorwaarden voor familiebedrijven. Concreet denkt Maat bijvoorbeeld aan krediet voor familiebedrijven tegen een gunstig rentepercentage bij een bedrijfsovername.

Steun in de rug
In tijden van economische crisis zijn het familiebedrijven die het vaak nog goed doen en financieel sterk zijn, zegt Maat. Hij denkt dan ook aan speciale tarieven voor de financiering van bedrijven en in geval van bedrijfsovername. Volgens Maat verdienen deze bedrijven ook een steun in de rug door gunstige fiscale voorwaarden bij bijvoorbeeld een bedrijfsovername. Daarvoor moet een actieprogramma worden gemaakt.

Bezinning
Daarnaast roept de voorman op tot bezinning als het gaat om de groei van landbouwbedrijven. Als voorbeeld geeft Maat dat Duitse bedrijven makkelijker over zijn te nemen omdat er een lagere schuldenlast bij komt kijken. Volgens de LTO-voorman is men in Duitsland minder gericht op groei en meer op continuïteit. Een lagere financieringslast maakt een overname een stuk makkelijker.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief