Management buy-in kans voor ondernemers

Voor ondernemers is het vaak aantrekkelijker om een management buy-in te doen, dan om een onderneming op te starten. Vooral voor familiebedrijven zonder opvolger is dit een mogelijke oplossing.

Opvolging is een steeds groter aandachtspunt onder familiebedrijven. De tijd dat de kinderen de gedoodverfde opvolgers waren, is voorbij. Zij voldoen vaak niet aan de eisen van de profielschets, of hebben geen ambitie om het bedrijf over te nemen. Zo berichtte Fambizz eerder al dat familiebedrijven steeds vaker een externe opvolger aantrekken voor het bedrijf. Slechts een op de vier familiebedrijven wordt voortgezet door iemand van de familie. Bij driekwart van de bedrijven die geen geschikte opvolger kunnen vinden, gaat het bedrijf naar een externe koper.

Kansen voor ondernemers
Momenteel is een op de vier ondernemers ouder dan zestig jaar. De komende jaren zullen zij naar verwachting met pensioen gaan. Tot 2020 zullen er daarom naar schatting rond de tienduizend MKB-bedrijven op de markt komen. Voor ondernemers biedt dit dus voldoende kansen om een bedrijf over te nemen. Bedrijven die overgenomen worden, presteren namelijk vaak beter dan startende bedrijven. Van alle startende bedrijven gaat zo’n zeventig procent binnen drie jaar failliet. Van de overgenomen bedrijven bestaat ruim tachtig procent na drie jaar nog steeds en driekwart hiervan presteert na de overname beter. Nieuwe eigenaren zorgen vaak voor nieuwe energie en innovatie.

Familiebedrijven aantrekkelijk
Een ander groot voordeel van een bedrijf overnemen is dat er veel meer vaart gemaakt kan worden. Het product, de klanten en het personeelsbestand zijn allemaal al aanwezig. Hierdoor kan de eigenaar zich richten op het verbeteren en optimaliseren van de bedrijfsprocessen en nieuwe business. Een ander bijkomend voordeel is dat er al direct een inkomen is, wat bij een opstartend bedrijf vaak niet vanzelfsprekend is. Eerder schreef Albert Jan Thomassen, directeur Familiebedrijven Nederland, in een column in de Fambizz Post dat Nederlandse familiebedrijven aantrekkelijke opties voor overname zijn. “Familiebedrijven presteren over het algemeen beter dan andere ondernemingen, zijn innovatief, gericht op de lange termijn, dragen bij aan groei en behoud van werkgelegenheid en zijn conservatief gefinancierd,” aldus Thomassen.

Family buy-in
Voor ondernemers die een bedrijf willen overnemen, maar hiervoor te weinig financiële middelen hebben, is de family buy-in een aantrekkelijke optie. Bij deze vorm van overname koopt een familie zich gezamenlijk in bij een bedrijf. Families die zich willen inkopen in een bedrijf genieten een aantal voordelen. Zo is het vaak gemakkelijker om een lening te krijgen voor de betreffende familie. Ook is de opvolging voor het bedrijf meteen geregeld. John Geenen is directeur en senior adviseur van familiebedrijf Dutch Dream Group, een consultant voor mkb-bedrijven op het gebied van activering, groei en waardecreatie. Hij benadrukt dat het bij een family buy-in belangrijk is dat de familie die zich wil inkopen van te voren goed bekijkt welke organisaties het beste aansluiten op de normen en waarden die binnen de familie belangrijk gevonden worden. “Deze facetten moeten voorrang krijgen op de financiële facetten. Als een bedrijf uit financieel oogpunt aantrekkelijk is om over te nemen, maar qua bedrijfscultuur haaks staat op de familiecultuur, is er een aanzienlijke kans dat de gestelde doelen niet gehaald worden,” aldus Geenen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief