Mandemakers Groep niet transparant genoeg

De Mandemakers Groep meldt andere cijfers in zijn jaarverslag dan de ceo en oprichter Ben Mandemakers op zowel zijn eigen website als in meerdere interviews van de afgelopen jaren benoemt. Waar de exacte verschillen vandaan komen, wil Jeroen Maan, financieel directeur van de Mandermakers Groep niet zeggen.

“We willen de concurrent niet wijzer maken, dan dat ze zijn”, aldus Maan. Daarnaast heeft de familie er geen behoefte aan dat de buitenwereld weet hoe groot hun vermogen is. Op de opmerking dat het vermogen van de familie niet direct is af te leiden uit de juiste omzetcijfers zegt hij: “Dat klopt, maar er is wel meer uit af te leiden dan nu het geval is.”

Verschil in omzet
Afgelopen week meldde het Financieele Dagblad dat De Mandemakers Groep zijn omzet in 2013 met €16 miljoen zag stijgen naar €397 miljoen, terwijl Ben Mandemakers de afgelopen jaren liet weten dat zijn bedrijf een omzet realiseert van ruim 1,1 miljard euro. Mandemakers zei eerder in een interview: “mede als gevolg van overnames is de omzet van de ruim 400 winkels in Nederland, België en Duitsland afgelopen jaar gegroeid tot €1,15 miljard.” Ongeloofwaardige cijfers in een markt die in de drie jaar daarvoor met 40 procent was afgenomen, vond de interviewer. Mandermakers gaf toen als antwoord dat de laatste tijd de nadruk meer op de dienstverlening is komen te liggen.

Toekomst
Dat de genoemde omzet van €1,1 miljard nergens de te controleren is, klopt volgens Maan. Wel laat hij uiteindelijk weten dat transparantie een belangrijker onderwerp wordt binnen de familie. Ze willen stappen gaan zetten op dit gebied, maar duidelijke doelstellingen worden er niet genoemd.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief