Maurice Blonk (Blozo): “Leasing biedt een overzichtelijk kostenplaatje”

 In Finance

Leasing is een essentiële vorm van financiering voor bijna de helft van de MKB-bedrijven, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. De NVL (Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen) ziet de leasemarkt aantrekken. Maurice Blonk van metaalwarenfabriek Blozo vertelt waarom hij voor leasing kiest. “Leasing heeft zeker bijgedragen aan onze groei.”

De opa van Maurice Blonk startte in 1962 met een bedrijf dat producten voor de keukeninrichting maakte. Van losse elementen werden het al gauw complete keukens voor restaurants en kantine, inclusief montage en onderhoud. Sinds 2000 is Blozo met name toeleverancier van halffabricaten. “Het werk gebeurt steeds meer met machines en software”, vertelt Blonk. De kleinzoon van de oprichter staat sinds 2007 aan het roer bij de metaalwarenfabriek in Vlaardingen. Hij heeft de markt de afgelopen jaren behoorlijk zien veranderen. “We moeten steeds dichter op de kostprijs zitten. Snel kunnen leveren is alleen maar belangrijker geworden. Onze 25 medewerkers zijn elke dag bezig met het zo snel mogelijk door het bedrijf loodsen van orders.”

Verder automatiseren
Hoewel het bedrijf een mooie groei heeft doorgemaakt, is de orderomvang kleiner geworden. Blozo moest mede daarom verder automatiseren. In korte tijd heeft Blonk verschillende machines aangeschaft. De acht grootste machines in de fabriek van Blozo kosten tussen de ton en 1,2 miljoen euro. “En er is er altijd wel een aan vervanging toe”, vertelt hij.

Overzichtelijk kostenplaatje
De bruto marge op de omzet is gemiddeld zo’n 50 procent, met uitschieters naar orders met een marge van slechts 20 procent. Het bedrijf moet daarom altijd voldoende werkkapitaal vrijhouden. Voor langetermijninvesteringen zet Blonk daarom leasing in. “Dat biedt een overzichtelijk kostenplaatje. We proberen zoveel mogelijk uren te maken met de apparaten.” De laatste twee grote investeringen deed Blozo via een leasecontract bij ING Lease, dat een scherpe rente kon bieden. “ING durfde ver te gaan met de restwaardes. Ze hadden hun huiswerk duidelijk gedaan. Leasing heeft zeker bijgedragen aan onze groei.”

Recommended Posts