‘Meer dan honderd pensioenfondsen gaan mogelijk korten’

Amsterdam – Meer dan honderd pensioenfondsen moeten waarschijnlijk korten op pensioenen om weer gezond te worden.

Ongeveer driehonderd fondsen hebben begin februari in de evaluatie van hun herstelplannen aan De Nederlandsche Bank (DNB) laten weten of hun herstelprogramma’s nog concreet en haalbaar zijn. Dat liet de bank vandaag weten. De fondsen moeten hun eigen vermogen namelijk op orde krijgen. Wanneer het herstelplan niet meer voldoende is, moeten de fondsen aanvullende maatregelen nemen. Bij 117 van hen is dit volgens de fondsen zelf het geval.

Korting
Van de fondsen zeggen er 103 te moeten korten op de pensioenuitkering. Dit raakt in totaal circa 7,5 miljoen actieve deelnemers, gepensioneerden en zogenoemde slapers. De gemiddelde korting die de fondsen voor ogen hebben, is 2,3 procent. Mogen de zaken in de tussentijd niet rooskleuriger worden, dan gaat de korting volgens experts in op 1 april 2013. Ook geven acht fondsen aan in april van dit jaar al te willen korten.

Bericht
Welke fondsen precies zullen korten, is nog niet bekend. DNB zegt dat zelf ook niet bekend te mogen maken. Pensioengerechtigden die te maken krijgen met de korting krijgen uiterlijk één maand voor de korting ingaat, bericht van hun betreffende fonds. Om welke sectoren het gaat of welke bedrijven het betreft is nog niet duidelijk.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief