Overheid zet zich in voor MKB

 In Finance

De Europese Commissie lanceerde gisteren een actieplan waarmee de lidstaten een interne markt voor kapitaal moet opbouwen. Daarbij benadrukt Brussel dat deze regeling zeker belangrijk is voor MKB-bedrijven, waaronder veel familiebedrijven.

Het actieplan zorgt ervoor dat grensoverschrijdende obstakels verwijderd worden, waardoor het makkelijker is om financiering uit het buitenland te verkrijgen. MKB-Nederland laat aan De Telegraaf weten dat ze tevreden zijn met deze ontwikkeling. “In deze sector is de nood voor financiering het hoogst”, aldus Martijn Mouwen van PwC.

Verschuiving
In Amerika is een verplaatsing van financiering voor bedrijven gaande. Daar wordt tachtig tot vijfentachtig procent van de bedrijven niet gefinancierd door banken, maar door andere instrumenten, stelt Bas Stoetzer van Holland Corporate Finance. Denk bijvoorbeeld aan het verkrijgen van financiering door middel van crowdfunding. Volgens hem moeten Nederlandse bedrijven zo ook gaan werken: “Een extra instrument is zeker interessant voor MKB-bedrijven.”

Naast de stimuleringsmaatregelen van de Europese Unie, werken ook Nederlandse bedrijven aan alternatieven voor financiering bij familiebedrijven. Platform Colling Crowdfunding en MKB-beurs NPEX gaan een nieuwe combinatie creëren van crowdfunding en aandelen of obligaties. Deze twee bedrijven zien dat de financieringsvraag vaak te klein is voor aandelen of obligaties of te groot is voor crowdfunding. Ze spelen daarop in en werken samen aan een nieuw project, genaamd ‘Crowdcombi’.

Recommended Posts
Dokter