Meer tijd voor overstap naar SEPA

 In Finance

Deventer – Veel Nederlandse familiebedrijven zijn nog niet klaar voor de overstap naar het SEPA-systeem. Zij krijgen daarom een halfjaar langer de tijd om over te stappen op dit nieuwe betalingssysteem.

Veel (familie)bedrijven hebben moeite met de overstap van het oude betalingssysteem naar Single European Payment Area (SEPA). De formele deadline voor de overgang stond op 1 februari 2014, maar de overgangsperiode van het oude naar het nieuwe betaalsysteem is met zes maanden verlengd. Medio december bleek al uit onderzoek van De Nederlandsche Bank dat 35 procent van de MKB’ers in Nederland nog niet bezig was met de overstap naar SEPA. Niet alleen midden- en kleinbedrijven, maar ook familiebedrijven blijken onvoldoende klaargestoomd voor de overstap op het nieuwe systeem.

Van oud naar nieuw
De invoering van het SEPA-systeem brengt zowel kleine als grote aanpassingen met zich mee. Een familiebedrijf dat bijvoorbeeld haar rekeningnummer op briefpapier heeft staan, moet dit veranderen. Ditzelfde geldt voor de website. Nu zijn dit misschien maar kleine wijzigingen, maar er is meer. Door de invoering van SEPA gaan de betalingen in een andere vorm naar de bank. Hierdoor moeten boekhoudsoftware en systemen worden aangepast en krijgen bedrijven een International Bank Account Number (IBAN)

Voordelig
Het nieuwe SEPA-systeem is niet alleen maar nadelig voor (familie)bedrijven. In december 2013 werd al duidelijk dat steeds meer familiebedrijven kiezen voor expansie naar het buitenland. Met de invoering van SEPA wordt dit alleen maar aantrekkelijker. De betalingsproblemen tussen de verschillende landen zijn immers verleden tijd, doordat er één gemeenschappelijke betaalmarkt komt. Daardoor wordt het met dit nieuwe betalingssysteem ook een stuk makkelijker om producten over de grens te kopen.

De tijd dringt
Dat de overgangsperiode van het huidige betalingssysteem naar SEPA met een halfjaar verlengd is, wil niet zeggen dat ondernemers achterover kunnen leunen. Indien het familiebedrijf nog niet klaar is voor een overstap, is er werk aan de winkel. Om te voorkomen dat jouw bedrijf straks niet meer kan betalen, moet je goed inventariseren wat er allemaal bij komt kijken. De deadline mag nu dan met zes maanden uitgesteld zijn, maar dit gebeurt niet nog eens. Wees gewaarschuwd.

Recommended Posts