Megaorder Apple voor familiebedrijf uit Winterswijk

 In Innovatie

Bijna iedereen kent de producten van elektronicagigant Apple. Minder bekend is het Winterswijkse bedrijf Arco van de familie van Ast. Apple heeft met een megaorder de meubelfabrikant echter in één klap internationale roem bezorgd. 

Arco mag honderden tafels maken voor Apple’s hoofdkantoor in Cupertino, Californië. Apple kwam na een lange zoektocht in Winterswijk uit. Een eerste proefopdracht bestond uit honderd tafels en die staan inmiddels in een van de Caffè Macs, de bedrijfsrestaurants van Apple.

Maatwerk
“Mijn vader houdt er maar niet over op dat zijn design verantwoordelijk is voor het binnenhalen van deze order”, vertelt Jorre van Ast. Hij doelt op een order die Arco momenteel in productie heeft: vijfhonderd tafels van elk 300 kilo. De zogenaamde Pod Island is speciaal ontworpen voor Apple, door Jorre’s vader Willem van Ast. Het is een statafel, bedoeld voor de gemeenschappelijke ruimtes in het Apple-hoofdkantoor.

Order is grootste in vier generaties
Al vier generaties, verspreid over 112 jaar, maakt het familiebedrijf houten meubels. De order van Apple is de grootste in de geschiedenis van Arco. Volgens Van Ast is de opdracht “het bewijs dat echte maakindustrie in Nederland nog mogelijk is.”

Recommended Posts