Megaproject Friese kaasfabrieken van start

 In Innovatie

Heerenveen – Familiebedrijf Jorritsma Bouw heeft de werkzaamheden voor twee nieuwe kaasfabrieken feestelijk ingeluid.  De Commissaris van de Koning in Friesland sloeg de eerste paal.

De Friese Commissaris van de Koning, de heer Jorritsma, sloeg gisteren de eerste paal voor twee kaasfabrieken in de grond. Hiermee is de bouw van de zuivelfabrieken in Heerenveen officieel gestart. De fabrieken komen naast elkaar te staan en vormen één project. De commissaris  zegt blij te zijn met de komst van de twee fabrieken naar Friesland. “In prachtige oanwinst foar Fryslân!” De fabrieken zijn bestemd voor familiebedrijf A-ware Food Group en Fonterra Europe, een zuivelproducent uit Nieuw-Zeeland. De investeringen van de ondernemingen in Heerenveen zijn aanzienlijk. Volgens Diederik Damkat, projectleider bij Jorritsma Bouw, kost de nieuwbouw minimaal 11,5 miljoen euro. Tijdens de bouw kan dit nog oplopen tot 25 à 30 miljoen euro.

Uitbreiding dienstenpakket
Ook Jan Anker, CEO van A-ware Food Group, was aanwezig bij het slaan van de eerste paal. Met de nieuwe fabrieken breidt A-ware Food Group zijn dienstenpakket uit dat gericht is op het rijpen, snijden en verpakken van kaas voor meerdere Europese supermarktketens. Voor de volledige fabriek zijn in totaal meer dan 4.000 palen nodig. De bouw van de fabriek zorgt voor 500 manjaren aan werk.

Jorritsma Bouw
Eerder deze maand berichtte Fambizz dat familiebedrijf Jorritsma Bouw de bouw van de fabrieken op zich neemt. De oppervlakte van de kaasfabrieken bedraagt in totaal 30.000 vierkante meter. De bouw moet snel gebeuren, want Jorritsma Bouw is sinds begin deze maand officieel uitvoerder van de opdracht en eind 2014 moeten beide fabrieken operationeel zijn. De kans dat werknemers moeten doorwerken tijdens de bouwvak is daarom groot.

Recommended Posts