Minder bedrijven op de fles door nieuwe betalingsrichtlijn

 In Finance

Brussel – Elke dag gaan tientallen kleine- en middelgrote bedrijven failliet omdat ze hun rekeningen te laat betaald krijgen. De Europese Unie pakt daarom wanbetalers vanaf 16 maart aan.

Het gezegde beter laat dan nooit gaat niet op als het om betalingen tussen bedrijven gaat. Een groot deel van de midden- en kleinbedrijven, waaronder veel familiebedrijven, krijgt de rekeningen te laat betaald. Hierdoor gaan veel ondernemingen failliet en dit is uiteraard slecht voor de economie. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat bedrijven voortaan in principe binnen zestig dagen hun rekeningen moeten betalen. Overheidsinstanties hebben hier dertig kalenderdagen de tijd voor. Alle EU-lidstaten moeten uiterlijk aanstaande zaterdag 16 maart hun nationale wetgeving hebben aangepast. Nederland heeft dit al gedaan.

Wees voorbereid
Zijn de Nederlandse mkb’ers wel voorbereid op de wetswijziging? Volgens Rob Wolthuis, secretaris bij MKB-Nederland, wel. “Veel bedrijven zullen al betalingsvoorwaarden hanteren. Met de komst van de nieuwe wettelijke richtlijnen is het slim om de andere partij hier op te wijzen. Op deze manier is voor beide partijen duidelijk binnen welke termijn er betaald moet worden.” Wolthuis wijst bedrijven die zich nog niet echt hebben voorbereid op het feit dat voorkomen beter is dan genezen. “Het is altijd beter om voor het afsluiten van een contract duidelijk te maken wat de betalingstermijn is. Op deze manier voorkom je dat er te laat wordt betaald.”

Recommended Posts