Ministerie stelt werkkostenregeling mogelijk uit

 In Finance

Den Haag – De Kamer stelt de invoering van de werkkostenregeling naar alle waarschijnlijkheid uit om zo complicaties van de regeling op te lossen.

De invoering van de werkkostenregeling (wkr) werd in eerste instantie vanaf 1 januari 2014 verplicht voor bedrijven. Bronnen rond het ministerie van Financiën bevestigen echter tegenover het Financieele Dagblad dat het kabinet de invoering met één tot twee jaar uitstelt.

De wkr
Om vergoedingen en verstrekkingen naar werknemers gemakkelijker te maken, kwam de Tweede Kamer met de werkkostenregeling. Vanaf 2011 kunnen bedrijven ervoor kiezen om de wkr in te voeren en vanaf 1 januari 2014 zou het voor alle bedrijven een verplichting worden. De regeling maakt het mogelijk om maximaal 1,5 procent van het fiscale loon van de onderneming af te trekken voor vergoedingen naar werknemers, zoals kerstpakketten en personeelsfeesten.

Bedrijfsleven negatief
De wkr kan echter niet op veel positieve geluiden rekenen. In oktober vorig jaar bleek al dat slechts één op de tien mkb’ers, waaronder veel familiebedrijven, de regeling had ingevoerd. De Nederlandse Orde van Administratieve Belastingdeskundigen (NOAB) deed onderzoek naar de oorzaak hiervan. Uit dat onderzoek blijkt dat negentig procent van de ondernemers de wkr geen goede vervanging vindt van het oude systeem. Volgens mkb’ers en familiebedrijven is de wkr onduidelijk en zorgt het voor meer administratieve lasten. Hier schreef Fambizz eerder al over. Met de uitstel van de wkr hoopt staatsecretaris Frans Weekers de problemen rondom de wkr op te lossen.

Recommended Posts