MKB bevordert regionale economische identiteit

Zoetermeer – De economische specialisatie door mkb-bedrijven, waaronder veel familiebedrijven, kan een grote bijdrage leveren aan de totale specialisatie van een regio. Dit blijkt uit onderzoek.

Economische specialisatie door het mkb bevordert de totale specialisatie van een regio, blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM. “Het belang van het mkb, waaronder familiebedrijven, is groot. Toch wordt dit door de buitenwereld onderschat”, aldus Wilma van Rijt, onderzoeker van Panteia/EIM.  “Dit wisten we al, maar het onderzoek bevestigt het wederom.”

Toegevoegde waarde
Het mkb genereert iets meer dan de helft van de totale toegevoegde waarde (ongeveer 55 tot 60 procent) in Nederland. Dit percentage ligt in een aantal regio’s hoger, soms zelfs tussen de 70 en 80 procent. De conclusie van het onderzoek is volgens Van Rijt niet verrassend. “De resultaten verschillen niet sterk met voorgaande jaren.” Het onderzoeksbureau doet jaarlijks onderzoek naar mkb voor het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. “We richten ons onder andere op de regio omdat er regionaal veel beleid wordt gemaakt en uitgevoerd. Daarnaast wordt er door de media niet veel aandacht besteed aan het regionale mkb, terwijl deze wel een hele grote rol in economische innovaties speelt.”

Wederzijds voordeel
Het mkb profiteert van de aanwezigheid van grote bedrijven in een regio, door de vraag van toeleveringen en de verbindingen die zij hebben met andere bedrijven. Grootbedrijven profiteren echter ook van mkb’ers, door een groot aanbod van gespecialiseerde toeleveranciers.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief