MKB-familiebedrijf belangrijkste werkgever in Europa

 In Bestuur & Personeel

Amsterdam – MKB-bedrijven, waaronder veel familiebedrijven, spelen een belangrijke rol op het gebied van werkgelegenheid. MKB-bedrijven in Europa zorgen voor bijna 40 procent van alle banen.

Waar eerder al bleek dat familiebedrijven belangrijk zijn voor de werkgelegenheid, blijken ook andere bedrijven in het MKB goed te scoren op gebied van werkgelegenheid. Uit onderzoek van het Europese statistiekenbureau Eurostat blijkt dat Europese Midden- en Kleinbedrijven in 2011 verantwoordelijk waren voor bijna veertig procent van alle banen. Bedrijven met tien tot 249 werknemers verdienden daarnaast ook bijna veertig procent van alle omzet in de Europese Unie. Bedrijven in het MKB blijken dus ook in tijden van crisis een stabiele werkgever.

Nederlandse familiebedrijven
Wanneer we enkel en alleen naar Nederland kijken, zijn met name familiebedrijven van belang voor de werkgelegenheid. Uit eerder onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit bleek al dat de ruim 260.000 familiebedrijven in Nederland verantwoordelijk zijn voor ruim 49 procent van de werkgelegenheid. Verder verzorgen zij hier bijna 53 procent van het Bruto Nationaal Product. De kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat het in Nederland ook gaat om familiebedrijven die meer dan 250 werknemers herbergen.

MKB grootste werkgever
Midden- en Kleinbedrijven zijn een grotere werkgever dan de grote bedrijven. In Nederland zorgen bedrijven in het MKB voor bijna 40 procent van de werkgelegenheid, terwijl dit percentage bij bedrijven met meer dan 250 werknemers blijft steken op 32,8 procent. Daarnaast behalen de Nederlandse MKB-bedrijven ruim tien procent meer omzet dan de grote bedrijven. De bijdrage van MKB-bedrijven aan de totale omzet van het Nederlandse bedrijfsleven is 47,5 procent, terwijl dit percentage bij grote bedrijven op 37,2 ligt.

Recommended Posts