MKB in Nederland kampt met winstdaling

 In Finance

Den Haag – Minder binnenlandse bestedingen zorgen ervoor dat MKB’ers te maken krijgen met een winstdaling. Uit onderzoek blijkt dat de totale afname in 2012 naar verwachting 1,75 procent bedraagt.  

Midden-  en Kleinbedrijven (MKB), waaronder veel familiebedrijven, kampen met een flinke winstafname die volgens onderzoek van Panteia/EIM dit jaar te verwachten is. Oorzaak hiervoor is de zwakke woningmarkt, meldt NUzakelijk op haar website. Door deze problemen verhuizen mensen minder snel en vermindert de omzet in de detailhandel en de bouwsector. Een andere reden voor winstdaling in alle branches binnen het MKB is de btw-verhoging die op 1 oktober wordt ingevoerd.

Detailhandel
Fambizz berichtte al eerder over de financiële problemen binnen de detailhandel. Hierin meldde MKB-Nederland voorzitter Hans Biesheuvel dat de helft van de winkels in Nederland aan de rand van de afgrond staat. Uit onderzoek blijkt dat de afzet in de detailhandel daalt met 2,25 procent. Dit komt volgens Biesheuvel doordat de consument minder besteedt.

Bouwsector
Doordat het aantal verhuizingen terugloopt en er financieringsproblemen zijn binnen woningbouwverenigingen geven mensen minder geld uit in bouwmarkten en woonwinkels. Daardoor dalen de investeringen in de bouw. Ook de winstdaling in deze sector is een gevolg van de hogere grondstofprijzen. De afname bedraagt in totaal 8,5 procent.

Recommended Posts