MKB-Nederland onderneemt actie door zwarte lijst

MKB – Nederland gaat grote bedrijven door middel van een brief aanspreken op hun te trage betalingen aan toeleveranciers uit het MKB, waaronder veel familiebedrijven, en deze wanneer nodig te straffen. Als zij hun gedrag niet corrigeren voor de zomer, dan komen ze op een openbare zwarte lijst van slechte betalers te staan.

Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, zegt dat het soms wel 90 tot 120 dagen kan duren voordat een kleine toeleverancier uitbetaald krijgt. Grote bedrijven stappen volgens hem veel te makkelijk heen over de extreme gevolgen van hun gedrag, dat Visser asociaal en schandalig vindt. “Talloze ondernemers zijn hierdoor de laatste jaren over de kop gegaan.”

Miljarden aan onbetaalde rekeningen
Mkb’ers hebben op dit moment zo’n €9 miljard aan onbetaalde rekeningen openstaan. Tussen bedrijven onderling wordt een factuur na 36,5 dagen betaald. 20 procent van alle rekeningen wordt al binnen 7 of 14 dagen voldaan, maar dan wordt er vaak een zogenaamde ‘snelle betalingskorting’ van enkele procenten gerekend.

Met het dreigen met naming and shaming reageert MKB-Nederland op een plan van CDA en ondernemersorganisatie ONL, waarover vandaag in de Tweede Kamer wordt gesproken. Bedrijven zouden een boeterente in rekeningen moeten brengen bij hun afnemers, wanneer zij langer dan 60 dagen op hun geld moeten wachten. De boeterente die gerekend zou moeten worden als gevolg van onverbeterd gedrag, zou zinloos zijn volgens Visser. “Wie die boeterente in rekening brengt, is zo’n grote en meestal belangrijke afnemer meteen kwijt.” Daarnaast is Visser bang dat 60 dagen door deze maatregel de betalingsnorm wordt, in plaats van dat de rekeningen sneller betaald zullen worden.

Platform voor ketenfinanciering
Betaalme.nu is een onlangs opgezet platform voor de zogenoemde ketenfinanciering, gesubsidieerd door Economische Zaken. In een manifest leggen de deelnemers van dit platform vast wat zij zullen doen om het geld voor kleine toeleveranciers sneller aan hen uit te keren. Tot nu toe zijn de deelnemers nog dezelfde vier als toen Betaalme.nu half november 2015 werd gelanceerd.

MKB-Nederland heeft ook een meldlijn geopend, betalen@mkb.nl, waar gedupeerde mkb-ers terecht kunnen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief