MKB-ondernemers zien bezuinigingen niet zitten

Amsterdam – Zestig procent van de MKB-ondernemers wil dit jaar niet bezuinigen. De keuze om wel of niet te bezuinigen hangt vooral af van de grootte van het bedrijf.

Gister stelden we al dat eigenaren van familiebedrijven in het geval van overheidsbezuinigingen het liefst kortingen zien op defensie en de AOW-leeftijd. Kijken we breder, naar het MKB, dan blijkt dat veel ondernemers liever helemaal geen bezuinigingen zien. Volgens hen gaan overheidsbezuinigingen ten koste van economische groei. Veel van hen voeren zelf geen bezuinigingen door, zo laat het ING OndernemersBericht lezen.

Grootte bedrijf
Bij de keuze om wel of niet te bezuinigen, speelt vooral de grootte van het bedrijf een rol. Zes op de tien bedrijven met vijf tot vijftig medewerkers wil niet bezuinigen. Vooral de kleinere bedrijven hebben in 2011 fors bezuinigd. De helft van deze kleinere bedrijven zelfs tien procent of meer.

Resultaten
Over de resultaten van de bezuinigingen zijn ondernemers positief. Zeventig procent van de ondernemers denkt dat saneringen niet ten koste gaan van de eigen omzet en groei. Ondernemers snijden het liefst in kosten voor personeel, reclame en energie. Uit eerder onderzoek bleek al dat familiebedrijven juist graag het personeel binnenboord houden.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief