Mkb positief over 2015

 In Finance

Bedrijven in het midden- en kleinbedrijf, waaronder veel familiebedrijven, zijn positief gestemd over dit jaar. Uit een enquête onder ruim 2100 ondernemers blijkt dat een meerderheid van het mkb dit jaar een omzetstijging verwacht.

Toch zijn de ondervraagde ondernemers wat minder optimistisch dan het afgelopen jaar. Destijds verwachtte 59 procent hogere verkopen te realiseren; dit jaar was dat 54 procent.

Crisis voorbij
“De mkb’ers van Nederland geloven erin”, stelt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique, dat samen met Motivaction de MKB Marktmonitor uitvoerde. “Wat we wel zien, is dat men iets terughoudender is dan in 2014. De zwaarste crisisjaren zijn achter de rug en het herstel zet door, maar we beseffen allemaal dat de tijden zijn veranderd. Hoe zet ik mijn personeel zo effectief mogelijk in? Dat is de vraag.”

Werkgelegenheid
De meerderheid van de mkb’ers denkt dat het aantal medewerkers gelijk blijft. Een op de drie ondernemers verwacht daarbij een groei in het aantal mensen en minder dan een op de tien verwacht medewerkers te moeten ontslaan. Dat is opvallend: in het eerste halfjaar van 2015 was de groei van de werkgelegenheid nog meer dan twee procent.

Recommended Posts