MKB vaak niet bewust van garantstelling overheid

Veel ondernemers zijn zich niet bewust dat de Borgstelling MKB Kredieten (BMKB) een uitkomst kan bieden wat betreft hun geldzaken. Met deze garantie kunnen MKB’ers makkelijker krediet krijgen via hun bank.

De BMKB regeling is per 1 november 2013 verruimd tot uiterlijk 31 december 2014. De regeling is beschikbaar voor bedrijven met maximaal 250 werknemers en een jaaromzet tot 50 miljoen euro of een balanstotaal tot 43 miljoen euro. Veel familiebedrijven vallen in deze categorie. Tot een leenbedrag van maximaal 266.667 euro staat de overheid borg voor 67,5 procent. Dit percentage was eerst aanzienlijk lager met 45 procent.

Procedure
Om voor de lening in aanmerking te komen moet een aantal stappen volbracht worden. Zo kan de ondernemer zijn bank vragen om de garantstelling bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan te vragen. De RVO voert de regeling in opdracht van het ministerie van Economische Zaken uit. Een succesvolle aanvraag vergroot de kans op een geldlening. Vooral startende en innoverende bedrijven kunnen extra hulp verwachten.

In de praktijk
Het bedrijf Toi-Toys uit Veldhoven is een voorbeeld van een familiebedrijf dat van de BMKB-regeling profiteert. Zo kwam de bank van eigenaar Rob Rooijkackers zelf met het idee om de borgstelling te gebruiken. Rooijackers vertelt op BC.nl: “In principe is het voor ons niet heel lastig om krediet te krijgen. Echter, ik heb twee soorten kredieten. Ik heb de kredieten van de overname, dus een goodwill-financiering waar weinig dekking tegenover staat voor de bank en daarnaast, dat is veel belangrijker voor het bedrijf, de kredietfaciliteit voor mijn bedrijfsvoering. Deze is bij ons relatief hoog aangezien wij veel voorraad houden voor onze klanten. Wij kopen in het Verre Oosten in en betalen daar al voor verscheping. Vervolgens komt het in Nederland op voorraad te staan, ook wanneer dit speelgoed al verkocht is, tot afroep. Wij faciliteren hiermee in feite ook de logistiek van onze klanten door middel van het houden van voorraad en door onze betalingstermijnen. Daarvoor heb je een behoorlijke kredietfaciliteit nodig.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief