Mkb’ers hebben baat bij maatregelen betalingsachterstanden

Den Haag – Nederlandse mkb’ers, waaronder veel familiebedrijven, hebben baat bij maatregelen die betalingsachterstanden voorkomen. De Europese Commissie wil deze achterstanden tegengaan met behulp van informatiecampagne Richtlijn.

Mkb’ers in Nederland willen maatregelen tegen betalingsachterstanden omdat uit de Europese betalingsindex van 2012 blijkt dat Nederlandse ondernemingen door deze late betalingen 2,5 miljard euro verlies leden. In Europa leidden faillissementen alleen dit jaar al tot een verlies van 450.000 banen en een totale betalingsachterstand van 340 miljard euro. De Europese Commissie wil daarom middels voorlichting aan, waaronder ook veel familiebedrijven, betalingsachterstanden terugdringen.

Einde aan betalingsachterstanden
Antonio Tajani, vicepresident van de Europese Commissie, gaf vorige maand in Rome het startsein voor een campagne die een einde moet maken aan betalingsachterstanden in Europa. Hierin is in het bijzonder aandacht voor voorlichting aan mkb’ers.“Elk jaar gaan duizenden kleine en middelgrote ondernemingen failliet die wachten op betaling van hun facturen. We willen deze praktijk een halt toeroepen”, meldt Tajani.

Maatregelen Richtlijn
De maatregelen van de Europese campagne moeten voor 16 maart 2013 omgezet worden in Nederlandse wetgeving en bestaan, naast voorlichting aan mkb’ers, uit het instellen van een maximumperiode voor ontvangst van betalingen. Ook het opleggen van boetes en een vereenvoudiging van het invorderen van late betalingen moeten hieraan bijdragen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief