Mkb’ers voelen veel regeldruk

Zoetermeer – Zeventig procent van de mkb’ers ervaart een hoge regeldruk, ondanks dat de overheid al jaren probeert om deze druk te verminderen.

Het midden- en kleinbedrijf voelt veel druk vanwege overheidsregels. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Panteia/EIM. Ongeveer tweeduizend mkb’ers, waaronder familiebedrijven, deden mee aan het onderzoek. Zeventig procent van de ondernemers gaf aan weinig tot niets te merken van de vermindering van administratieve lasten.

Beleving van mkb’ers
Volgens John Boog, onderzoeker bij Panteia/EIM, heeft de onvrede van mkb’ers vooral te maken met beleving. “Het gaat om het gevoel dat ondernemers erbij hebben”, laat hij weten aan Fambizz. “De overheid is al jaren bezig met het verminderen van de regeldruk, maar ondernemers beleven dat anders.” Boog vertelt dat juist de vermindering van de regeldruk leidt tot onvrede: “Doordat de overheid telkens regels aanpast, moeten ondernemers ook weer met andere dingen rekening houden, zoals verandering van administratieve lasten.”

Stabiliseren
Wat de overheid volgens Boog het beste kan doen, is de regelgeving stabiliseren. “De overheid moet wel doorgaan met het verminderen van administratieve lasten”, vindt hij, “maar ze zou het aantal momenten waarop de regelgeving verandert, moeten verminderen.” De overheid mag nu vier keer per jaar de regelgeving veranderen. Boog denkt dat het beter is om dit één keer per jaar te doen. Door deze stabilisatie kunnen mkb’ers en familiebedrijven wennen aan nieuwe regels.

Verbetering
Het aantal mkb’ers dat de vermindering van regeldruk voelt, is ten opzichte van voorgaande jaren wel gegroeid. Dit jaar vindt tien procent van de ondernemers dat het aantal verplichtingen minder is geworden. In 2010 was dit acht procent en in 2007 vier procent.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief