MKB’ers weer positief over toekomst

DEVENTER – Het midden- en kleinbedrijf ziet de toekomst positief tegemoet. In tegenstelling tot het afgelopen jaar, denken mkb’ers nu zowel een omzetgroei als meer arbeidsplaatsen te creëren.

Uit een onderzoek van Ipsos Synovate, in opdracht van DAS, blijkt dat het mkb een gunstig 2013 verwacht. Het onderzoek richtte zich op 250 mkb-bedrijven, waaronder familiebedrijven. Vier op de tien bedrijven denkt dat de omzet volgend jaar zal stijgen. Door deze verwachte omzetgroei hoopt ruim de helft van de ondernemers meer personeel aan te nemen.

Dalingen
De positieve verwachtingen voor het aankomende jaar steken af tegen een vrij negatief 2012. Ongeveer een kwart van de mkb’ers had dit jaar minder werknemers  in dienst dan in 2011. Bijna vijftig procent van de bedrijven gaf aan dat dit te maken had met een reorganisatie, in combinatie met gedwongen ontslagen.

Ook de omzet is voor een aantal bedrijven gedaald. Dat geldt vooral voor de sectoren productie, industrie, handel en distributie. Deze sectoren hadden te kampen met omzetdalingen van bijna 45 procent.

Betalingsgedrag
Naast omzetdalingen en minder personeel, hebben mkb’ers ook problemen met het betalingsgedrag van hun klanten. Bijna veertig procent van de bedrijven geeft aan dat het betalingsgedrag van hun klanten verslechterd is. Vaak schakelen ondernemers echter geen incassobureau in. “Mkb’ers lossen die problemen liever persoonlijk op en halen er dan geen incassobureau bij”, aldus een onderzoeker van Ipsos Synovate. Dit doen zij dan vaak via een aanmaning of door te bellen.

Dat wanbetaling invloed heeft op de omzetgroei, werd in oktober al duidelijk. Toen schreef de Financiële Telegraaf dat circa 2500 midden- en kleinbedrijven het afgelopen jaar failliet zijn gegaan vanwege wanbetalingen. Het gaat hier om ongeveer een kwart van alle mkb’ers die het afgelopen jaar failliet zijn gegaan. “Dat het betaalgedrag van debiteuren met de omzetdaling te maken heeft, ligt wel voor de hand”, stelt de onderzoeker.

Positieve toekomst
Meer dan vijftig procent van de ondernemers wil meer personeel aannemen, wanneer de omzet in 2013 stijgt. Maar wordt het aankomende jaar daadwerkelijk zo positief? “Het is een inschatting die de mkb’ers maken”, zegt de onderzoeker. “Uit eerdere onderzoeken die wij hebben gedaan, blijkt wel dat mkb’ers na een slechte tijd vaak positiever naar de toekomst kijken.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief