MKB’ers zorgeloos met pensioen

 In Finance

Zoetermeer – Mkb’ers zijn positief gestemd over hun oudedagsvoorziening. Ze denken na pensionering over voldoende financiële middelen te beschikken.

Ondernemers die werkzaam zijn in midden- en kleinbedrijven, waar veel familiebedrijven onder vallen, kijken bij het berekenen van hun pensioen niet alleen naar hun verwachte pensioeninkomen, maar naar hun totale vermogen. Een ruime meerderheid van de MKB-ondernemers denkt voldoende vermogen te hebben om met pensioen te kunnen gaan. Dit blijkt uit onderzoek van Panteia/EIM.

Eigen vermogen
In eigen beheer geld opzij zetten voor later is een veel genoemde vorm van sparen voor de oude dag. Een meerderheid verwacht na pensionering, naast het opgebouwde pensioen, te beschikken over overig financieel vermogen. Ook de waardeontwikkeling van de eigen woning zien velen als financieel middel om hun pensioen te kunnen bekostigen. Het pensioen dat is opgebouwd bij eerdere werkgevers, het pensioen van de partner en de waardeontwikkeling van het bedrijf zien veel mkb’ers tevens als financiële bronnen nadat ze gestopt zijn met werken.

Langer doorwerken
De pensioenleeftijd gaat omhoog, op je 65ste met pensioen gaan is niet meer vanzelfsprekend. Ongeveer één op de vijf MKB-ondernemers verwacht op een leeftijd van 65 of jonger met pensioen te kunnen gaan. Een kwart denkt pas te kunnen stoppen met werken wanneer ze de leeftijd van 68 jaar hebben bereikt. Er is ook een groep die denkt langer te moeten doorwerken dan hun 68ste. Een groot deel hiervan verwacht niet over genoeg financiële middelen te beschikken op het moment van pensioneren.

Recommended Posts