Moord op topman Sarens mogelijk wraakactie

 In Privé & Vermogen

Acapulco – De Belgische topman Jan Sarens (59) is twee dagen geleden doodgeschoten in Mexico. De eigenaar van het familiebedrijf Sarens Groep zou slachtoffer zijn van een roofmoord of een wraakactie.

Jan Sarens, eigenaar van bouwkranenbedrijf Sarens Groep, werd zaterdagmiddag dood gevonden in de Mexicaanse badplaats Acapulco op een parkeerplaats nabij een hotel. Sarens woonde in Mexico-Stad en leidde van daaruit SRNS Latinoamérica, wat onderdeel is van het familiebedrijf. Hij overleed aan een schotwond. De politie heeft nog geen verdachten kunnen aanhouden. Sarens is één van de vijf eigenaren van Sarens Groep. SRNS Latinoamérica is geheel in handen van Jan Sarens.

Motief
De politie in de staat Guerrero, waar Acapulco ligt, vermoedt dat het om een gewapende overval gaat. Daar is echter niet iedereen het mee eens. Journalist Frank Silkens, al jaren bevriend met Sarens, denkt dat er sprake is van een wraakactie. Dat laat hij weten in de Belgische krant De Standaard. Silkens denkt dat de Mexicaanse familie Ojeda achter de moord zit. De Ojeda’s geven leiding aan het Mexicaanse familiebedrijf Gruas Ojeda, een constructiebedrijf waar Sarens Group in 2001 een joint venture mee startte. In 2006 liep het mis, nadat Ojeda werd beschuldigd van het zich onrechtmatig toe-eigenen van vijftig kranen. Daarop volgde volgens Silkens een periode van bedreigingen. Silkens geeft aan dat hij niemand onrechtmatig wil beschuldigen, maar dat hij in ieder geval zeker weet dat het niet om roof gaat: “Dat lijkt me nogal onwaarschijnlijk. Zijn auto is niet eens gestolen.”

Overschaduwd succes
Sarens Groep geeft net als Silkens aan dat de familie Ojeda doodsbedreigingen heeft geuit naar Jan Sarens. Het familiebedrijf schrijft in een persbericht naar aanleiding van het overlijden van de topman: “De Sarens Groep werd kort na het opstarten van haar activiteiten in Mexico het slachtoffer van een oplichting die was opgezet door haar toenmalige partner, de Mexicaanse onderneming Gruas Ojeda. Dit conflict leidde tot een lange, juridische strijd die uiteindelijk in het voordeel van Sarens werd beslecht, maar waarvan het akkoord nog steeds niet uitgevoerd is. Nadat de Sarens Groep er in was geslaagd een gedeelte van haar materiaal te recupereren, bouwde Jan Sarens het Mexicaanse filiaal uit tot een bloeiende onderneming. Dit succes werd evenwel overschaduwd door het feit dat de ex-vennoot zijn terugbetalingsverplichtingen niet nakwam en de Sarens Groep genoodzaakt was opnieuw een beroep te doen op het Mexicaanse gerecht. In dat kader werden er overigens doodsbedreigingen geuit tegen de heer Sarens en de directeur van de Mexicaanse groepsvennootschap.”

Voortgang
Momenteel zijn 25 politiemedewerkers bezig met onderzoek naar de moord op Sarens, die 59 jaar oud is geworden. De familie van Sarens is momenteel in Mexico om afscheid van hem te nemen. De zakenman laat drie kinderen en één kleinkind achter.

Recommended Posts