Motie familiebedrijven aangenomen

Den Haag – De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen over problemen bij de opvolging in familiebedrijven. CDA-kamerlid Agnes Mulder diende enkele dagen terug deze motie in.

Volgens CDA’er Mulder doet de regering nog te weinig met de problemen rondom bedrijfsopvolging binnen families. Eerder schreef Fambizz al over haar motie. Mulder vindt overname binnen de familie belangrijk, omdat familiebedrijven de economische crisis beter doorkomen dan andere bedrijven. Nu de Tweede Kamer de motie heeft aangenomen, moet minister Henk Kamp van Economische Zaken in het voorjaar met een een beschrijving van de problematiek en een plan van aanpak komen.

Overname binnen familie
Uit een onderzoek van Ernst & Young bleek eerder al dat slechts zeven procent van de jongeren in een familiebedrijf wil stappen. Experts op het gebied van familiebedrijven en bedrijfsoverdracht geven echter aan dat juist de opvolging binnen een familie heel belangrijk is voor het voortbestaan van een bedrijf. Jaqcueline van Zwol, eigenaar van Symbioose, dat familiebedrijf adviseert in opvolgingskwesties, vertelt tegen Fambizz: “In principe zou een familiebedrijf ook wel overgenomen kunnen worden door een ondernemer buiten de familie. Als die ondernemer gemotiveerd is, zou dat best kunnen werken. In de praktijk blijkt echter dat familieondernemers vaak een visie hebben voor het bedrijf die al uitgestippeld is voor vele jaren. Deze visie kan het beste uitgewerkt worden door familieleden.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief