Naheffing btw: hoe zit het nou precies?

Dat dga’s niet langer btw kunnen terugvorderen van bedrijfsaankopen die ook privé gebruikt worden, was al bekend. Naheffing van deze niet betaalde btw zorgt nu voor onduidelijkheid. 

Het hooggerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat er terecht btw wordt nageheven bij dga’s die na 2007 aankopen hebben gedaan en daar btw van hebben afgetrokken. Hoewel dga’s, als ondernemers, eerder de btw van bijvoorbeeld een aangeschafte auto konden aftrekken van de omzetbelasting, moet deze btw nu worden terugbetaald. “Terecht”, vindt economisch fiscalist François van der Hoff. “In 2007 is namelijk al besloten dat dga’s helemaal geen ondernemers zijn.”

Steenarrest
In 2002 is juridisch bepaald dat de functie van een dga tweeledig is. Zij zijn, als medewerkers van een bv, zowel in loondienst als ondernemer van die bv.  “Hiermee konden dga’s met hun bv als fiscale eenheid voor de belasting worden aangemerkt. Het voordeel hiervan was dat deze dga’s geen belasting hoefden te betalen over bedrijfsaankopen die zowel zakelijk als privé werden gebruikt. Dit bleek een foutieve beslissing omdat dga’s die enkel de werkzaamheden verrichtten op basis van een arbeidsovereenkomst met de bv, gewoon werknemer zijn. Zij zouden dus ook geen recht hebben op de fiscale voordelen van een ondernemer”, aldus Van der Hoff. Deze regeling is bepaald in het Van der Steenarrest in 2007. Wel is er nu onduidelijkheid over welke btw er allemaal moet worden terugbetaald. “Dga’s die de btw van aankopen voor 2007 hebben afgetrokken, handelden immers volgens de regels die in 2002 zijn bepaald.”

Wat te doen?
De overheid heeft geprobeerd om naar aanleiding van deze nieuwe regel btw met terugwerkende kracht na te heffen bij dga’s. Dit was echter door het rechtszekerheidbeginsel niet mogelijk. “Alle dga’s die na 2007 aankopen hebben gedaan zijn nu verplicht hierover btw af te dragen. Dit geldt ook voor aankopen na 2007 door dga’s die nog voor het Van der Steen-arrest een fiscale eenheid hebben gevormd. Dit maakt het voor dga’s een ingewikkeld verhaal. Dga’s doen er daarom ook goed aan om hun btw-positie helder te krijgen na het laatste oordeel van de Hoge Raad.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief