Nederland vs. België: omzetgiganten bij zuiderburen [dl 1]

 In Geen categorie

Deventer – Belgische familiebedrijven scoren hoog op het gebied van omzet. Fambizz zocht uit wat de grootste verschillen zijn tussen Nederlandse en Belgische familiebedrijven op het gebied van omzet.

Een miljardenomzet bereik je niet in een jaar tijd, daar gaan vaak vele jaren overheen. Invloedrijke familiebedrijven in zowel Nederland als België kunnen hier over meepraten. De grote partijen hebben inmiddels een omzet van vele miljarden euro’s. Onze zuiderburen hebben echter een flinke streep voor op Nederlandse familiebedrijven als het op omzet aankomt. Fambizz vergelijkt de familiebedrijven uit beide landen op basis van de top-10 gepubliceerd door Knack (BE) en Elsevier (NL).

Belgische familiereuzen
Op het gebied van omzet verdienen de familiebedrijven van onze zuiderburen een schouderklopje. De Belgen scoren op het gebied van omzet vele malen beter dan Nederlandse familiebedrijven. Het grootste verschil wordt duidelijk als we kijken naar de top 3 van beide landen. Anheuser-Busch InBev, Delhaize group en Frère-bourgeois holding nemen de eerste drie posities in op de Belgische ranglijst van beste familiebedrijven. Volgens de meeste recente cijfers (2011) hadden deze bedrijven respectievelijk een omzet van 30  miljard euro, 21 miljard euro en 15,5 miljard euro.

Nederlandse familiebedrijven kunnen hier een voorbeeld aan nemen. In Nederland bezet SHV Holding de eerste plaats, met een omzet van 20 miljard euro in 2012. Het familiebedrijf van de familie Fentener van Vlissingen wordt op de voet gevolgd door Heineken (18,4 miljard euro) en BCD holding (17,5 miljard euro) van John Fentener van Vlissingen.

Achterstand Nederland
Bovengenoemde cijfers spreken boekdelen. Als we de totaalomzet van de drie grootste familiebedrijven van beide landen bij elkaar optellen is het verschil bijna tien miljard euro in het voordeel van onze zuiderburen. Nederlandse familiebedrijven moeten qua omzet nog een flinke slag maken willen zij boven de Belgische familiebedrijven uitkomen. De omzet van de overige top-10 bedrijven uit Nederland en België liggen dichter bij elkaar, al is dit nog steeds in het voordeel van onze zuiderburen. De reden voor de ‘hoge omzetscore’ van Belgische familiebedrijven ten opzichte van de Nederlandse is vooralsnog niet duidelijk.

Recommended Posts