Nederlands familiebedrijf begint joint venture in India

 In Innovatie

Het Nederlandse familiebedrijf Zeelandia is een samenwerking aangegaan met familiebedrijf Fine Organics. De gezamenlijke onderneming heet Fine Zeelandia  en is actief in India.

Fine Zeelandia verkoopt bakkerijgrondstoffen in zowel India als naburige landen. Momenteel worden deze grondstoffen nog geëxporteerd. Op den duur zal dit veranderen naar lokaal geproduceerde grondstoffen. De distributiekanalen lopen door heel India, Sri Lanka, Bangladesh en Nepal.

Samenwerking
De twee familiebedrijven werkten al langer samen. Sinds 2001 is Fine Organics de vaste distributeur voor Zeelandia in India. Bij de nieuwe joint venture, gevestigd in Mumbai, staat het bestaande verkoopteam van Fine Organics onder leiding van Zeelandia. Deze samenwerking heeft er ook voor gezorgd dat Zeelandia nu een eigen onderneming heeft in alle vijf de BRICS-landen: Brazilië, Rusland India, China en Zuid-Afrika. De eigen fabriek van Fine Zeelandia in India gaat op den duur brood- en patisseriemixen, Carlo-lossingsmiddelen, Finagel-cakegel en Paletta-gelei produceren.

Voordelen
Beide bedrijven hebben veel profijt van deze samenwerking. De directeur van Fine Organics, Jayen Shah, noemt het dan ook een logische stap. ‘‘Deze samenwerking is voor ons van groot belang. Met Fine Zeelandia verzekeren wij ons van een goed marktaandeel in India’s groeimarkt voor bakkerijproducten’’, aldus Shah tegenover bakkerswereld.nl. De cco van Zeelandia, Guido Janssen, ziet daarnaast ook voordelen op het gebied van snelle levering aan Indiase klanten en een sterke concurrentiepositie. ‘‘Met een lokale productie hoeven we immers geen dure importprocedures meer te doorlopen’’, aldus Janssen. Ten slotte past deze samenwerking ook bij de groeistrategie van Zeelandia. ‘‘Deze nieuwe vestiging in India is belangrijk voor ons: het is namelijk een enorme groeimarkt, vooral op het gebied van banket maar in toenemende mate ook voor brood. Fine Organics is een betrouwbare partner: het is net als Zeelandia een familiebedrijf met een indrukwekkende lijst van product-innovaties’’, verklaart Roelof Krist, de ceo van Zeelandia.

Recommended Posts