Nederlands ondernemersklimaat verslechterd

 In Finance

Het ondernemersklimaat in Nederland is in november verslechterd. Europa en fiscale maatregelen zorgen ook onder familiebedrijven voor pessimisme.

Uit het Ondernemerspeil, een maandelijkse barometer van TNS Nipo en het Financiële Dagblad, blijkt dat het ondernemersklimaat in november verslechterd is. De score kwam in november op min twee terwijl er in oktober nog een score werd behaald van zes. Ondernemers zijn met name negatief gestemd vanwege de belastingnaheffing van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.

Naheffing
Naast de naheffing vanuit Europa van 642 miljoen euro, draagt ook de belastingnaheffing van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes in belangrijke mate bij aan de negatieve gemoedstoestand van de Nederlandse ondernemers. Miljoenen mensen krijgen in 2015 namelijk een naheffing van enkele honderden euro’s. “Het blijft natuurlijk een momentopname, maar toen wij onze vragen stelden, was net de naheffing van Wiebes prominent in het nieuws”, aldus Martijn de Groote, onderzoeker van TNS Nipo. “Dat leverde ondernemers direct een negatief gevoel op. Het hoeft dan economisch niet per se ook slechter te gaan.”

Overige factoren
Naast de naheffing van zowel Europa als van staatssecretaris Wiebes dragen meerdere factoren bij de negatieve score van de ondernemersbarometer. Zo zorgt ook de nieuwe leaseregeling van staatssecretaris Wiebes voor een negatief klimaat door een hogere fiscale bijtelling voor leaseauto’s. Voor ondernemers van familiebedrijven is deze nieuwe regeling overigens minder interessant, aangezien familiebedrijven minder gebruik maken van leaseauto’s dan niet-familiebedrijven. Ook de afgenomen groei van de Duitse economie zorgt in Nederland voor sombere gevoelens over de eigen bedrijfsvoering. De score zakte in Duitsland nog dieper weg, van min vier in oktober naar min dertien deze maand. Met name de ondernemers binnen de bouw en transportsector zijn er pessimistisch. Zij maken zich met name zorgen over winst, offertes, afzetmogelijkheden en investeringen.

Recommended Posts