Nederlands tankopslag- en transportbedrijf Koole te koop

 In Finance

Zweeds investeringsbedrijf EQT zet familiebedrijf Koole voor €1 miljard te koop. Koole-broers Jaap en Piet hebben het grootste gedeelte van het bedrijf in 2010 verkocht aan EQT. De broers hebben nog 15% van de aandelen. Of zij deze ook verkopen, is nog niet bekend.

De tankopslagmarkt in Europa is gunstig door de hoge vraag en het respectievelijk kleine aanbod van tankopslag- en/of transportbedrijven in het continent. De bezettingsgraad van deze bedrijfstak in Nederland is hoog, volgens internationale branchegenoot Vopak.

Zaans familiebedrijf
Het van origine Zaanse familiebedrijf is een grote transporteur op het gebied van bulkvloeistoffen. In totaal worden er in Europa (waaronder Groot-Brittannië en Polen) vijftien schepen ingezet, vooral over diverse binnenlandse kanalen. In 1943 opgerichte eenmanszaak kwam 67 jaar later in handen van investeringsbedrijf EQT: een deel van het imperium van de Zweedse familie Wallenberg.

Het is niet duidelijk voor welk bedrag de aandelen zijn verkocht. Wel staan de Koole-broers Piet, Ton en Jaap sinds de verkoop vermeld in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders.

Aandelen
De broers Jaap en Piet hebben samen met het management nog 15% van de aandelen in handen. De rest van de aandelen, 85%, is in bezit van het Zweedse investeringsbedrijf EQT. De verkoop van de aandelen moet in ongeveer €1 miljard gaan opleveren, maar het is nog niet zeker of de familie Koole hun aandelen wil verkopen.

Recommended Posts