Nederlandse bakker heeft succes in Bahrein

 In Innovatie

Oldebroek – Jan-Aart Schuld, eigenaar van familiebedrijf Bakkerij Schuld, bracht een week lang door in Bahrein om zijn werkwijze en producten te tonen. Deze werden met veel enthousiasme ontvangen.

Eigenaar van familiebedrijf Bakkerij Schuld, Jan-Aart Schuld, is een week lang in Bahrein geweest om zijn recepten en werkwijze over te brengen op lokale bakkers. Schuld was daar op uitnodiging van hypermarktketen LuLu die een Oranjeweek organiseerde. De Nederlanders die in Bahrein wonen, konden op die manier toch een beetje meekrijgen van de troonswisseling die in Nederland plaatsvond. Tijdens de Oranjeweek wilde de organisatie speciale, Nederlandse lekkernijen serveren. “Ik werd gebeld door een oude bekende die in Bahrein woont en zij vroeg mij naar Bahrein te komen. Het leek mij een leuke uitdaging, dus ik ben op het vliegtuig gestapt”, vertelt Schuld enthousiast.

Speciale klus
Schuld vond zijn bezoek aan Bahrein een hele bijzondere belevenis. “Ik was nog nooit in het Midden-Oosten geweest en wist vooraf ook nog niet heel veel over het eten daar.” De opdracht van Schuld was om Nederlandse producten te tonen en zijn recepten en werkwijze over te brengen op de plaatselijke bakkers. Schuld maakte onder meer appeltaarten, desembrood, oliebollen en oranje tompouces. “De lekkernijen vielen erg in de smaak”, zegt de Nederlandse bakker. “De producten daar, met name brood, hebben nauwelijks smaak en ook zoetigheid zijn ze niet gewend. Iedereen was enthousiast; niet alleen de bakkers zelf, maar ook de lokale bevolking.” Het enthousiasme is zo groot dat er plannen zijn om de Nederlandse lekkernijen te verkopen in LuLu-filialen in Oman, Dubai en Saoedi-Arabië.

Geen winst
Als de recepten van Schuld daadwerkelijk in de LuLu-filialen komen te liggen, dan ontvangt Schuld geen deel van de winst. “De Nederlandse consul en ambassadeur die aanwezig waren, zeiden dat ik mijn producten dan zelf in Bahrein op de markt moet brengen. Maar ik heb het druk genoeg met de bakkerij in Oldebroek.” Wel denkt Schuld dat hij de bakkers uit Bahrein nog veel kan leren. “Ik kan ze in de toekomst natuurlijk wel blijven ondersteunen met het uitvoeren van de recepten.” Binnenkort komen er twee bakkers uit Bahrein naar de bakkerij in Oldebroek.

Familiebedrijf Schuld
Bakkerij Schuld bestaat inmiddels al 127 jaar. In 2011 ontving de familieonderneming het predicaat hofleverancier. Momenteel staat Jan-Aart Schuld aan het hoofd van de onderneming. Hij is de vijfde generatie binnen het familiebedrijf.

Recommended Posts