Nederlandse boeren laten miljoenen subsidie liggen

 In Finance

De Nederlandse agrarische sector, waaronder veel familiebedrijven, zouden nauwelijks gebruikmaken van leningen en garantstellingen voor risicovolle projecten van de Europese Investeringsbank (EIB). Dat stelt Pim van Ballekom, de Nederlandse vicevoorzitter van de EIB, in een interview met website Nieuwe Oogst.

“Ik vind het opvallend dat de Nederlandse agrarische sector nauwelijks gebruikmaakt van de middelen die de EIB tot haar beschikking heeft. Nederland is tenslotte een van de belangrijkste agrarische landen ter wereld. Wellicht zijn we nog te onbekend in de agrarische sector”, aldus Van Ballekom.

Investeren in innovatie
De omzet van de EIB is inmiddels 85 miljard euro, in Nederland zijn er leningen ter waarde van zo’n 2,5 miljard euro beschikbaar. “We financieren leningen. We doen dat direct aan ondernemers, maar ook via lokale banken die het geld vervolgens weer uitlenen. Verder lenen we geld aan publieke en overheidsprojecten. Ook geven we ook advies”, aldus Van Ballekom. Als voorbeeld noemt hij FrieslandCampina, waarvoor een lening van 150 miljoen euro is verstrekt voor onderzoek en innovatie.

Lenen via een coöperatie
Ook individuele agrarische ondernemers kunnen bij het EIB aankloppen. Van Ballekom: “Dat kan zeker, maar we hanteren wel een minimum van 7,5 miljoen euro per lening. Omdat we de helft van een lening financieren, moet de ondernemer dus minimaal 15 miljoen euro lenen. Dat bedrag hoeft overigens niet in één keer opgenomen te worden. Dat kan ook over een periode van meerdere jaren.”

Voor lagere bedragen kunnen ondernemers elders terecht. “Financiering via een coöperatie waarbij ze zijn aangesloten kan natuurlijk wel. De EIB leent dan aan de coöperatie.”

 

Recommended Posts