Nederlandse frituurovens in Italië

 In Innovatie

Familiebedrijf Qbtec uit Woerden, producent van professionele frituurinstallaties, speelt in op de patat-trend in Italie. Er is een samenwerking aangegaan met twee Italiaanse horecaketens.

Qbtec is producent van professionele kook-en frituurinstallaties. Sinds de opkomst van verkoop van patat op straat in Italië ligt er een nieuwe markt voor het familiebedrijf open. Chipsta en Queen’s zijn Italiaanse horecaketens die bijdragen aan de patat-trend in Italië. Eerder dit jaar werd er al een deal gesloten met Queen’s. Gezamenlijk hebben de ondernemingen plannen om ondernemingen te openen in onder andere Rome, Turijn, Como en Bergamo.

Stijging
De leverancier uit Woerden voorziet een flinke stijging in de jaaromzet dankzij de nieuwe samenwerkingen. “Wij hebben een jaaromzet van 20 miljoen euro en verwachten komende jaren dat deze nieuwe afzetmarkt zorgt voor zo’n 5 procent van onze jaaromzet.’’ Qbtec heeft vier dochterondernemingen die allen ook in de zelfde branche opereren.

Ophef
Het afgelopen jaar openden ongeveer dertig patatzaken hun deuren in Napels. Dit tot grote ergernis van sommige plaatselijke restaurants die traditionele etenswaren aanbieden zoals pizza en pasta. Ook een gedeelte van de bewoners van de Italiaanse stad zien de patatzaken als iets negatiefs omdat deze een bedreiging van de eigen eetcultuur zouden vormen. Er zijn zelfs al protesten geweest in de stad toen er wederom een nieuw filiaal door Chipsta werd geopend. De eigenaar van Chipsta, Di Lorenzo, snapt de ophef niet. De passie voor friet heeft Di Lorenzo meegenomen vanuit Amsterdam. De drie bekende kruizen van Amsterdam komen ook terug in het logo van de patatboer.

Recommended Posts