Nederlandse studenten naar FECC

Zwolle – Vier Nederlandse studenten van hogeschool Windesheim nemen deel aan de Family Enterprise Case Competition in de VS. Zij moeten hier relevante problemen die spelen binnen familiebedrijven oplossen.  

De studenten Guido Diana, Marisha de Jong, Nienke Schutte en Koen Zandbergen van hogeschool Windesheim nemen van 8 tot 12 januari deel aan de tweede editie van de Family Enterprise Case Competition (FECC). Tijdens deze competitie in Vermont (VS) gaan zij de strijd aan met universiteiten en hogescholen van over heel de wereld. Zij moeten actuele problemen die spelen binnen familiebedrijven oplossen binnen een beperkte tijd. “We krijgen een case van negen à tien kantjes, niet niks dus”, zegt Guido Diana, zelf afkomstig uit een familiebedrijf, tegen Fambizz. “Je hebt hier slechts drie uur de tijd voor. In deze periode moet je het probleem analyseren, oplossen en vervolgens presenteren aan een vijfkoppige vakjury.”

Competitie
Het team van Windesheim gaat de strijd aan met negentien teams uit verschillende landen. Zo komen de tegenstanders onder meer uit de Verenigde Staten, Canada, Chili, Italië, Spanje en Zweden. “Het Nederlandse team van vorig jaar heeft ons verteld dat het geen makkelijke opgave wordt”, zegt Diana. “Volgens hen zijn de tegenstanders goed geoliede teams en dan kan het nog wel eens lastig worden. Al zijn wij ook een goed team natuurlijk.”

Verwachting
De student small business en retail management vindt het lastig om in te schatten wat hij van de FECC moet verwachten. “Ik denk dat het wel behoorlijk spannend wordt, want het is toch anders dan oefenen in Nederland”, zegt hij. “Ik denk dat we de grootste problemen ondervinden op het gebied van tijdsdruk en natuurlijk de taalbarrière. Het is allemaal in het Engels en dat kan nog wel eens voor extra problemen zorgen, terwijl dit bij sommige tegenstanders geen rol van betekenis speelt.” Vorig jaar won het Nederlandse team de award voor meest creatieve team, maar Diana en zijn team gaan dit jaar toch echt voor de hoofdprijs.

Optimaal voorbereiden
Natuurlijk hebben Diana en zijn team het nodige gedaan aan de voorbereiding, want je gaat niet onvoorbereid naar zo’n competitie. “We hebben hier op school een testcase gehad die lijkt op de situatie die we straks kunnen verwachten”, aldus Diana. “Verder hebben we onze presentatievaardigheden geoefend. Hier kun je je als team echt op onderscheiden. Door geen saaie presentatie te houden, maar bijvoorbeeld een toneelstukje op te voeren, laat je zien dat je creatief bent.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief