Nederlandse studenten winnen prijs bij familiebedrijvencompetitie

Zwolle – De vier studenten van hogeschool Windesheim die deelnamen aan de Family Enterprise Case Competition in de VS zijn weer terug op Nederlandse bodem. Zij namen niet alleen een schat aan ervaring, maar ook de prijs voor beste presentatie mee terug naar huis.   

De vier Nederlandse studenten die van 8 tot 12 januari 2014 deelnamen aan de Family Enterprise Case Competition (FECC), zijn met de prijs voor beste presentatie teruggekeerd naar Nederland. Deze internationale competitie, waar studenten van over de hele wereld oplossingen zochten voor problemen binnen familiebedrijven, werd gehouden in de Verenigde Staten. “Wij wonnen de prijs voor de beste presentatie tijdens de derde case, iets waar we ongelooflijk trots op zijn”, aldus Guido Diana, één van de vier Nederlandse studenten die namens hogeschool Windesheim deelnam aan de FECC. “We moesten tijdens de derde case een opvolgingsprobleem van een Indiaans familiebedrijf oplossen. Dit bedrijf, opgericht door twee broers en een vriend, kon namelijk geen opvolger vinden. Doordat de vrouw van één van de broers zich met dit probleem bemoeide, kwamen ze te veel in de relationele sfeer. Wij moesten dit probleem analyseren, oplossen en vervolgens onze oplossing presenteren aan de concurrentie en de jury.”

In de prijzen
Hoewel de vier afgevaardigden van Windesheim niet met de hoofdprijs naar huis gingen, hielden zij toch een leuk aandenken over aan de FECC. De Nederlandse studenten wonnen namelijk de prijs voor beste presentatie van hun oplossing voor case over het Indiaanse familiebedrijf.  Het team van Diana besloot om hun oplossing middels een toneelstukje te tonen aan de concurrentie. “Het was echt heel grappig”, zegt Diana lachend. “Voor dit toneelstukje wonnen we uiteindelijk ook nog de prijs voor beste presentatie tijdens deze case. Dat is toch mooi meegenomen.”

Spannend maar leuk
Diana gaf voorafgaand aan de FECC al aan dat hij verwachtte dat het spannend ging worden. “De eerste ronde trilde ik op mijn benen, zo spannend vond ik het”, refereert Diana. “Gaandeweg werd dit wel een stuk minder, want je begint aan de situatie te wennen.” De afgevaardigden van Windesheim vonden het bovenal een leuke ervaring. “Je komt in een andere cultuur terecht en je leert echt hoe de mensen daar leven, werken en communiceren. Dat is echt een geweldige ervaring. Het is dan alleen maar mooi dat je ook nog met een prijs weer terug naar huis gaat”, stelt Diana.

Emotionele relatie
Waar de concurrenten uit de VS met name sterk waren wat betreft het businessaspect in familiebedrijven, sprong het team van Windesheim er uit op het gebied van emotionele relatie. “Hier waren wij echt heel sterk op”, zegt Diana. “Het was alleen jammer dat de jury gevormd werd door veelal Amerikanen en zij voelen meer voor het businessaspect van een onderneming. “Toch vonden zij onze presentatie van de derde case wel heel er goed en daarom mochten wij de prijs voor beste presentatie mee naar huis nemen.” Het team van Windesheim vond wel dat de concurrenten vele malen beter waren. Diana: “Het is echt ongelooflijk wat zij neerzetten. In slechts drie uur analyseren zij de case, bedenken zij een oplossing en maken zij een presentatie van ruim 40 slides. Daar viel mijn mond echt wel even van open.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief