Niet-familielid garant voor voortbestaan familiebedrijf?

Deventer – Een niet-familielid biedt uitkomst als er geen opvolger is voor het familiebedrijf. Een verkoop wordt zo uitgesloten, waardoor een familiale opvolger in de toekomt niet valt uit te sluiten.

Een familiebedrijf staat bekend om de overdracht van generatie op generatie. Maar wat als er geen directe familie meer is om het bedrijf over te nemen? De overgebleven mogelijkheid is dan om een buitenstaander aan te stellen als directeur van het familiebedrijf. De aandelen blijven in handen van de familie, alleen de besluitvorming ligt grotendeels in handen van een niet-familielid. Toch is het inbrengen van een buitenstaander niet zo simpel als het lijkt. Amy Renkert-Thomas, werkend in het familiebedrijf dat is opgericht door haar overgrootvader en adviseur voor familiebedrijven op het gebied van succes, legt op de website wealthmanagement.com uit hoe je als familieonderneming omgaat met een buitenstaander als directeur.

Overbrugging
In veel familiebedrijven wordt een buitenstaander aangesteld als directeur indien er op het moment geen familielid geschikt is om het bedrijf aan over te dragen. In veel gevallen is dit vanwege de te jonge leeftijd van de mogelijke opvolger. De buitenstaander kan dan als mentor dienen voor de toekomstige opvolger. Mede vanuit dat oogpunt is het als familiebedrijf belangrijk om een buitenstaander te vinden die de waarden van het familiebedrijf snapt en uit kan dragen naar de buitenwereld. Zo kan hij de toekomstige opvolger optimaal voorbereiden op het directeurschap. Zodra zowel de buitenstaander als de familieleden elkaar vinden op het gebied van verwachtingen voor het bedrijf, lijkt niets een gelukkig huwelijk nog in de weg te staan.

Prestatiegericht
De door het familiebedrijf gevormde verwachtingen wat het bedrijf betreft, moeten goed en vaak gecontroleerd worden. In het eerste jaar moet je als familie extra scherp kijken naar het werk dat de buitenstaander aflevert. Indien de nieuwe directeur een koerswijziging door wil voeren, loop je als familiebedrijf het risico dat medewerkers uit het bedrijf stappen. Medewerkers zijn van groot belang voor een familiebedrijf. Zorg dan ook dat je een eventuele koerswijziging goed afstemt binnen het bedrijf en wees voorzichtig.

Schoolvoorbeeld
Een goed voorbeeld van een familiebedrijf met een buitenstaander als CEO is het in 1837 opgerichte modehuis Hermès. In het geval van Hermès werd duidelijk gekozen voor een buitenstaander en niet voor een verkoop. Bij het aanstellen van een buitenstaander is het mogelijk om in een later stadium alsnog een familiale opvolger te vinden, terwijl een verkoop het einde is voor het familiebedrijf.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief