Nieuw belastingtarief Frankrijk ‘nekt’ familiebedrijven

Parijs – Fransen met een inkomen van 1 miljoen of meer moeten 75 procent inkomstenbelasting betalen. Dat heeft het Franse parlement besloten.

Het belastingtarief dat de Franse president Hollande invoert  is een van de hoogste ter wereld en treft onder andere eigenaren van succesvolle familiebedrijven. Vooraanstaande Fransen betalen door de maatregel de komende twee jaar 210 miljoen euro extra belasting.

Belgisch staatsburgerschap
Rijke Fransen reageren direct op de tijdelijke maatregel. Franse multimiljardair Gérard Mulliez, topman van supermarktketen en familiebedrijf Auchan, verhuisde naar België. Bernard Arnault, topman van het luxehuis LVMH, vroeg ook een Belgisch staatsburgerschap aan. Zanger Johnny Hallyday, autocoureur Alain Prost en filmster Alain Delon verhuisden naar Gstaad in Zwitserland.

Franse begroting
De inkomstenbelasting van 75 procent maakt deel uit van de  goedgekeurde nieuwe Franse begroting voor 2013. De Franse president François Hollande komt met de maatregel zijn belofte in zijn verkiezingscampagne van het voorjaar na. De president verhoogt ook de belasting op dividend. Hollande voert deze maatregelen in om het begrotingstekort van 4,5 procent terug te dringen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief