Nieuw investeringsfonds gelanceerd

 In Finance

Familiebedrijven en mkb’ers kunnen voor krediet aankloppen bij een nieuw investeringsfonds: het MKB Impulsfonds. Het fonds richt zich speciaal op ondernemers die inzetten op groei.

Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die willen investeren in een verdere groei van hun bedrijf, kunnen vanaf vandaag een lening krijgen van het MKB Impulsfonds. Dit nieuwe investeringsfonds stelt veertig miljoen euro ter beschikking en zal per 1 december haar eerste lening verstrekken.

MKB Impulsfonds
Voor de lancering van het MKB Impulsfonds is er een jaar lang nauw samengewerkt met Finance Ideas: de financieel dienstverlener die het fonds beheert. Martine Visser (zie foto), directeur van Finance Ideas, stelt dat het fonds verschilt van de vele verschillende vormen van mkb-financiering als kredietunies en crowdfunding. “Wij zitten precies tussen bankfinanciering en andere alternatieven in, omdat er bij dit fonds geen banken of andere financiële instellingen betrokken zijn. Het zijn alleen pensioenfondsen”, aldus Visser in de Telegraaf. Het Pensioenfonds Detailhandel is de eerste investeerder van de kredietverstrekker. Daarnaast hebben een aantal andere middelgrote pensioenfondsen zich gemeld om te investeren.

Noodzaak
Het nieuwe investeringsfonds is volgens Visser noodzakelijk om alle ondernemers aan de kredieten te helpen die ze van banken niet krijgen. “Banken zijn nog altijd terughoudend met het verstrekken van kredieten aan het MKB, omdat deze instellingen moeten letten op hun eigen vermogen. Dat probleem hebben wij dus niet”, aldus Visser. Het fonds hanteert echter wel een hogere rente dan banken. Deze varieert tussen de acht en twaalf procent.

Voorwaarden
Ondernemers die bij het MKB Impulsfonds aankloppen voor een lening, dienen aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moeten de bedrijven jaarlijks een omzet behalen van minimaal 600.000 euro, twee jaar bestaan en drie vaste medewerkers in dienst hebben. Ook moet aangetoond kunnen worden dat er in het laatste jaar winst behaald is en dienen de ondernemers duidelijk aan te geven waar de lening voor gebruikt wordt. “Wij verstrekken geen kredieten voor het afbetalen van schulden of het wegwerken van verliezen. Het geld is vooral bedoeld om door te kunnen groeien”, stelt Visser. Tot slot komen startende ondernemers, kroegeigenaren, financials en project- en vastgoedontwikkelaars niet in aanmerking voor een lening. Het fonds zal kredieten verstrekken tussen de 250.000 en één miljoen euro.

Pensioenfondsen
Bedrijven die een kredietaanvraag indienen, worden volgens Visser helemaal doorgelicht. Hierbij wordt onder andere beoordeeld hoe gezond het bedrijf is en wat voor het bedrijf de kansen zijn in de markt. “Dat is belangrijk omdat het fonds wordt beheerd door pensioenfondsen”, stelt Visser. “Zij vinden het belangrijk dat de rechten van de pensioengerechtigden gewaarborgd blijven en willen een goed rendement halen. Daarover zijn ook duidelijke afspraken gemaakt met de vakbonden.”

Recommended Posts