Nieuwe columnist Jeannette van den Ingh stelt zich voor

Nieuwe columnist Fambizz

Ze was Zakenvrouw van het Jaar 2003, dochter uit een familiebedrijf, getrouwd met de oudste zoon van een ‘bedrijfsfamilie’ en een groot deel van haar carrière heeft ze doorgebracht in het familiebedrijf. Jeannette van Ingh, oprichter van de stichting Familie Talent & Bedrijf en vanaf heden onze nieuwe columnist, over wat haar inspireert. 

“Mijn vader heeft mij geïnspireerd om de stichting Familie Talent & Bedrijf op te richten. ‘Familie’, zei hij altijd, ‘familie is het beste wat een mens heeft. Als er iemand wegvalt of als er een klap te verwerken is, dan hergroepeert een familie zich. De schouders rechten en sluiten zich aaneen.’ Ik had werkelijk geen idee waar hij het over had, maar de uitspraak bood veiligheid. Ik was de jongste van zes kinderen en het vijfde meisje. Dat wij een familie waren – mijn vader, moeder, broer en zusjes – dat wist ik heel goed.”

Spannend
“Toen ik twaalf jaar werd, kregen mijn zusje Thea en ik in mijn herinnering tegelijkertijd  – wij schelen slechts vijftien maanden – als laatste van het gezin ons eerste aandeel in het bedrijf van mijn vader. Daarbij hoorde de uitnodiging om deel te nemen aan de algemene Vergadering van Aandeelhouders. Spannend! Ik herinner me een grote tafel vol familieleden, maar ook met ‘deftige’ mensen; de accountant, de externe directeur van het bedrijf en de financiële man. Mijn vader legde als eerste zelf aan ons uit wat een balans was; links staat wat je hebt en rechts staat hoe je dat betaald hebt. ‘En, nooit vergeten Jeannette, dat hoeft niet met je eigen geld te zijn geweest.’ Dat ben ik inderdaad nooit vergeten. Bij de vele overnames die ik mijn latere leven heb mogen meemaken, was dat altijd het eerste waar ik naar keek; hoe de verhouding eigen en vreemd vermogen was.”

Kansen
“Ik trouwde met de oudste zoon van een familiebedrijf. Jong was ik, net achttien. Mijn vader was absoluut niet gecharmeerd van wat destijds ‘hokken’ genoemd werd, dus werd er gehuwd. We kregen twee prachtige dochters en ik ging werken in het bedrijf van mijn schoonouders. Toen de boekhouder langdurig ziek werd en ik mijn zwager tot ’s avonds laat op kantoor zag zitten, ben ik hem te hulp geschoten. Sterker nog: ik ben niet meer teruggegaan naar de universiteit waar ik rechten studeerde. Al gauw zat ik tot over mijn oren in het bedrijf. Samen met de rest van de familie. Een fantastische periode waar ik heel veel kansen heb gekregen en heb waargemaakt. Dat kan alleen in een familiebedrijf.”

Ideeën
“Jaren later eindigde ik als algemeen directeur. Samen met mijn man, zwager, een externe directeur en de jonge garde gaven wij leiding aan een mooi, snelgroeiend bedrijf waar we allemaal met hart en ziel werkten. In de periode van de generatietransitie merkte ik voor het eerst hoe ingewikkeld de overnameperiode kan zijn. Hoe moeilijk het is om echt met elkaar in gesprek te komen. En toen werden de eerste ideeën geboren om een familieleerprogramma te ontwikkelen. En het nut te ervaren van een familietafel; de plek waar je, onder leiding van een deskundige, als familie met elkaar in gesprek gaat. Want een familiebedrijf gaat ook over emoties, vader en zonen, moeders en dochters. Hoe doe je beiden recht? Hoe laten ouders iets los wat ze nog niet kunnen loslaten en hoe reiken kinderen uit naar iets wat nog niet van hen is?”

Missie
“En dat is de missie van de stichting Familie Talent & Bedrijf. Het begeleiden van dat proces. Afgelopen week sloten wij de eerste Masterclass voor Young Potentials af op de Business University Nyenrode. Twaalf jong familieleden, jongeren van 18 tot 30 jaar, die een week lang lief en leef met elkaar deelden. Op vrijdagmiddag gaven ze, onder leiding van hoogleraar Familiebedrijven en Familieopvolging Roberto Flören, een gloedvolle talkshow voor hun ouders en andere familieleden. ‘Zo hebben we nog nooit naar elkaar gekeken’, zeiden ze bij het afscheid. En dat is nu precies wat we bedoelden.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief