Nieuwe financieringsvormen nog onbekend bij MKB

Alternatieve financieringsvormen verschijnen steeds vaker op de markt. De hedendaagse ondernemer maakt hier echter nog maar weinig gebruik van.

Met crowdfunding als koploper, worden alternatieve financieringsvormen steeds bekender. Het vertrouwen bij de doelgroep van deze nieuwe financieringsvormen is echter nog te klein. Dit is een van de conclusies uit het rapport: Bedrijfsfinanciering: zo kan het ook. Ondernemers lopen tegen verschillende problemen aan. Zo missen ze de kennis hoe ze potentiele geldschieters moeten benaderen en welke informatie ze moeten verschaffen over hun bedrijfsresultaten.

Kredieten
Dat er maar weining MKB-ondernemingen gebruik maken van de nieuwe financieringsvormen is zonde. Het is voor kleine ondernemingen namelijk steeds lastiger aan het worden om kredieten te krijgen bij grote financiële instellingen. Zelfs als het gaat om bedragen onder de 250.000 euro doen banken al moeilijk. Sinds het begin van de crisis in 2008 neemt het aantal afgewezen aanvragen jaarlijks met 4 procent toe. Het verscherpte toezicht op de banken zorgt er ook voor dat zij steeds hogere rentes moeten vragen. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat ondernemers ergens anders krediet vandaan moeten halen.

Verschillende alternatieven
Naast crowdfunding kunnen ondernemers kiezen uit een hoop verschillende alternatieven zoals kredietunies en microkredieten.
Kredietunies bestaan uit coöperaties van ondernemers uit een regio of branche. Iedere ondernemer legt geld in, als een van hun geld nodig heeft kan dat vanuit de coöperatie gefinancierd worden. Ondernemer en investeerder bij elkaar brengen via het internet is ook een alternatief, het samenvoegen wordt uitgevoerd door matchmakers.
Ook het verstrekken van microkredieten, ook wel microfinanciering genoemd, stijgt in populariteit. Het aanbieden van deze kredieten gebeurt via Qredits. Na het standaardbedrag van dat tot 50.000 euro gaat, is er nu ook het MKB-krediet tot 150.000 euro.


Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief