Nieuwe generatie voor Oranjehuis: Beatrix treedt af

Koninging Beatrix heeft laten weten af te treden. Op 30 april 2013 draagt ze het stokje over aan haar zoon Prins Willem-Alexander.

“Aan het einde van dit jaar herdenken we dat ons land 200 jaar geleden een koninkrijk werd, waarmee in onze geschiedenis een nieuw tijdperk aanbrak”, zo schetste de koningin. Mede op basis van dit heuglijke feit heeft zij besloten dit jaar uit haar ambt terug te treden. De koningin gaf aan niet terug te treden omdat het ambt haar te zwaar zou vallen, maar vanuit de de overtuiging dat het nu tijd is dat het koningschap in handen van een nieuwe generatie komt te liggen.

In lijn van haar moeder
Tijdens een vooraf opgenomen toespraak liet de koningin weten afstand te nemen van de troon. Daarbij lijkt ze zich te hebben laten inspireren door haar moeder, die in 1980 ook eind januari haar aftreden aankondigde. Met het aftreden van Beatrix luidt een nieuwe periode van het familiebedrijf Oranje-Nassau in: voor het eerst sinds ruim 120 jaar staat er weer een man aan het hoofd van het familiebedrijf.

Zesde generatie
Willem-Alexander is als eerste telg uit het gezin van Beatrix en Claus de logische opvolger. Hij zal 6e generatie van het Oranjehuis inluiden. Formeel gezien zal hij na de opvolging Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heten, of kortweg Koning Willem-Alexander.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief