Nieuwe Top 13 oudste familiebedrijven

Breukelen –  De Top 13 van oudste familiebedrijven is veranderd is ten opzichte van 2007. Nieuwkomers in de lijst zijn Hotel Wesseling en aannemers- en timmerbedrijf Roozemond.

Nieuwkomers in de Top 13 oudste familiebedrijven, samengesteld door Baker Tilly Berk en Nyenrode Business Universiteit, zijn Hotel Wesseling in Dwingeloo (opgericht in 1662) en aannemers- en timmerbedrijf Roozemond in Stavenisse (opgericht in 1650). Daarnaast is er nog een opvallende wijziging: de voorheen nummer 3 van de lijst, aannemings- en installatiebedrijf Bijkerk, is verkocht aan iemand buiten de familie en behoort daardoor niet langer tot de oudste familiebedrijven van Nederland.

Onderzoek
Met een gemiddelde ‘leeftijd’ van 350 jaar verwacht je niet dat een lijst met de oudste familiebedrijven van Nederland erg dynamisch is. In het geval van familiebedrijf Hotel Wesseling was het een recent onderzoek van het Drents archief waaruit blijkt dat het bedrijf in deze lijst thuishoort. Roberto Flören, hoogleraar familiebedrijven op de Nyenrode Business Universiteit, laat weten dat het zoeken naar de oudste familiebedrijven een lastige klus is. “Vroeger was er nog geen Kamer van Koophandel en werden documenten in archieven gestopt.” Waarom een top 13? “We hebben eerst een top 10 gepubliceerd. Daar kregen we een dertigtal reacties op van bedrijven die vonden dat ze ook bij de oudste familiebedrijven behoren. Hotel Wesseling waar daar één van, maar zij kon niet aantonen dat dit echt zo was. Na enig speurwerk vonden we het bewijs dankzij onderzoek van het Drents archief. Toen kwamen er nog twee familiebedrijven bij, zo komen we op het ietwat rare getal 13.”

Hotel Wesseling plaatst zich op de zevende plek van de oudste familiebedrijven van Nederland, aanemers- en timmerbedrijf Roozemond vinden we zelfs terug op de derde plek.

Top 13 oudste familiebedrijven
1545: Touwfabriek G. van der Lee, Oudewater
1640: Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek, Makkum
1650: Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond, Stavenisse
1652: KnaapenGroep, Son
1660: Klokkengieterij Petit & Fritsen, Aarle-Rixtel
1662: Van Eeghen Groep, Amsterdam
1680: Bavaria, Lieshout
1691: Nolet Jeneverstokerij-Distilleerderij, Schiedam
1695: De Kuyper, Schiedam
1696: C. de Koning Tilly, Haarlem
1700: Vergeest Metaalbewerking, Druten
1703: Joh. Enschedé, Haarlem

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief