• Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Angelique Hommes-Kuijer is notaris bij Nysingh advocaten-notarissen uit Apeldoorn en gespecialiseerd in vraagstukken die specifiek spelen binnen familiebedrijven. Ze merkt dat er verschillende onderwerpen zijn die momenteel hoog op de agenda staan bij familiebedrijven. Onder meer het UBO-register houdt de gemoederen flink bezig. “Je kunt binnen dit thema écht iets betekenen voor familiebedrijven.”Meer lezen »
 • BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  Het liefst wilt u het familiebedrijf met zo min mogelijk fiscaal-nadelige gevolgen overdragen aan de volgende generatie. Vanuit dat fiscale oogpunt is de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) een van uw belangrijkste vertrekpunten bij een bedrijfsoverdracht. Deze regeling is niet alleen zeer bepalend voor uw eigen (financiële) positie, maar zeker ook voor de continuïteit van het bedrijf dat […]Meer lezen »
 • “Zonder een sterke strategische positie in de markt is digitalisering een wassen neus”

  “Zonder een sterke strategische positie in de markt is digitalisering een wassen neus”

  Ook binnen het Nederlandse familiebedrijfsleven neemt digitalisering een voorname plek in. Echter, wil het familiebedrijf hier een succesvolle toekomst mee tegemoet treden, dan moeten zij de digitalisering als een middel zien, niet als het einddoel. “Je strategische positie op de markt behouden, daar moet het om draaien”, volgens Maarten Vijverberg, familiebedrijvenexpert van Clifton Finance.Meer lezen »
 • Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite begon in 1928 als een kleinschalige dorpsbakkerij in het dorp IJsselmuiden. Vandaag de dag is het bedrijf een grote speler binnen de bakkerijwereld en is de bakkerij actief in meerdere Europese landen. Innovatie staat hoog in het vaandel bij bakkerij Fuite en dit speelt een belangrijke rol binnen de successen die het bedrijf […]Meer lezen »
 • Helft ondernemers geeft voorkeur aan familiebedrijf

  Helft ondernemers geeft voorkeur aan familiebedrijf

  Maar liefst 52 procent van de Nederlandse ondernemers doet liever zaken met een familiebedrijf dan een niet-familiebedrijf. Dit blijkt uit onderzoek dat Fambizz uit heeft laten voeren onder 372 ondernemers met ten minste tien medewerkers in dienst. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Sherloq. Van alle ondervraagden stelt 61 procent dat familiebedrijven gemaakte afspraken vaker nakomen […]Meer lezen »
 • ZAKENDOEN MET EEN FAMILIEBEDRIJF

  ZAKENDOEN MET EEN FAMILIEBEDRIJF

 • Bedrijf overnemen van ouders: van opvolger tot leider

  Bedrijf overnemen van ouders: van opvolger tot leider

  Misschien klinkt het nog ver weg, maar vroeg of laat sta je voor de keuze: neem je het familiebedrijf over? Een keuze met verstrekkende gevolgen voor potentiële opvolgers, want vader of moeder ‘treedt af’ en de volgende generatie komt aan het roer. Vaak ook een lastige keuze, want waar hebben we het over? Zijn er […]Meer lezen »
 • DKC Totaaltechniek Beste Gelders Familiebedrijf 2019

  DKC Totaaltechniek Beste Gelders Familiebedrijf 2019

  Ruim 40 familiebedrijven uit Gelderland werden aangemeld voor de Award voor het Beste Gelderse Familiebedrijf van 2019. Door een deskundige jury werd dit aantal teruggebracht tot een top drie bestaande uit de familiebedrijven Crematorium Hart van Berkelland, Beton Industrie Arts (BIA Beton) en DKC Totaaltechniek. Het Wijchense DKC Totaaltechniek werd uiteindelijk uitgeroepen tot Beste Gelders Familiebedrijf […]Meer lezen »
 • Grootste glas-glas zonnepanelenproject ligt bovenop Waalwijks familiebedrijf Naber Plastics

  Grootste glas-glas zonnepanelenproject ligt bovenop Waalwijks familiebedrijf Naber Plastics

  Het Waalwijkse familiebedrijf Naber Plastics investeert in het grootste glas-glas zonnepanelenproject van Europa. Met 6.690 zonnepanelen wekt het bedrijf in de toekomst 1700 megawattuur (MWh) per jaar op. De volledige opbrengst zal direct door het bedrijf zelf worden geconsumeerd. Er wordt dus geen enkele kilowattuur aan het al overvolle net teruggeleverd.Meer lezen »
 • Podcast: zo worden familiebedrijven betere werkgevers

  Podcast: zo worden familiebedrijven betere werkgevers

  Samen met het Erasmus Centre for Family Business (ECFB) en Rabobank publiceerde BDO het onderzoek ‘Winnend werkgeverschap’, waarin wordt gekeken naar de manier waarop familiebedrijven zich opstellen als werkgever ten opzichte van niet-familiebedrijven. Hieronder staan de vijf belangrijkste resultaten.Meer lezen »
 • Peer Swinkels (Royal Swinkels Family Brewers) over succesvol ondernemerschap

  Peer Swinkels (Royal Swinkels Family Brewers) over succesvol ondernemerschap

  Peer Swinkels geeft leiding aan een, inmiddels koninklijk, familiebedrijf, met tientallen internationale biermerken en meer dan duizend werknemers. Hij is echter niet te beroerd om ook kritisch naar zichzelf te kijken. Swinkels is tegelijkertijd toegankelijk en messcherp: een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Doe daar nog een flinke portie creativiteit bij en je krijgt […]Meer lezen »
 • “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  Familiewaarden zijn lastig te bevatten voor veel familiebedrijven en worden daarom maar zelden uitgebreid behandeld. Terwijl deze waarden hét bindmiddel zijn binnen de organisatie en de familie. Mede vanwege haar eigen ervaringen als certificaathouder binnen familiebedrijf Westland Kaas B.V. besloot Desirée Westland zich op het onderwerp ‘familiewaarden’ te storten. Met een bekroond onderzoek tot gevolg.Meer lezen »
 • Nog geen RI&E of plan van aanpak? Aan de slag!

  Nog geen RI&E of plan van aanpak? Aan de slag!

  Begin dit jaar bleek uit onderzoek van TNO opnieuw dat veel bedrijven zich niet aan de regels van de Arbowet houden. De inspectie SZW (die bedrijven controleert) constateerde weliswaar een lichte stijging van het aantal bedrijven dat zich wél aan de regels houdt, maar slechts een derde van de bedrijven voldoet aan alle regels. Opvallend […]Meer lezen »
 • Familiebedrijvenprofessor Matser bij BNR Nieuwsradio over nieuwe onderzoekspublicatie

  Familiebedrijvenprofessor Matser bij BNR Nieuwsradio over nieuwe onderzoekspublicatie

  Ilse Matser, lector Familiebedrijven aan de Hogeschool Windesheim, was onlangs te gast bij BNR Nieuwsradio. Ze legde uit welke cultuurverschillen er zijn tussen beursgenoteerde ondernemingen en authentieke familiebedrijven. Hierbij putte ze uit haar nieuwe onderzoekspublicatie ‘De Overijsselse Mittelstand – Over parels van familiebedrijven’.Meer lezen »
 • Wilthagen is Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2019

  Wilthagen is Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2019

  Dinsdagavond 22 oktober vond de uitreiking van de Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award  2019 plaats in theater de Mythe in Goes. Tijdens deze uitreiking is familiebedrijf Wilthagen uitgeroepen tot hét Zeeuwse Familiebedrijf van 2019. Met een verschil van slechts 17 punten was het verschil tussen twee finalisten nog nooit zó klein.Meer lezen »
 • Instappen in het familiebedrijf: zes prangende vragen voor ‘de volgende generatie’

  Instappen in het familiebedrijf: zes prangende vragen voor ‘de volgende generatie’

  Instappen in het familiebedrijf is een serieuze beslissing. Als ‘kind van’ heb je allerlei vragen: Wat houdt het in? Zou ik het kunnen? En wil ik het écht? Opvolgers in het familiebedrijf: zijn jullie klaar voor de start? Krijg meer duidelijkheid aan de hand van de onderstaande zes vragen.Meer lezen »
 • Finalisten bekend voor Zeeuws Familiebedrijf van het jaar 2019

  Finalisten bekend voor Zeeuws Familiebedrijf van het jaar 2019

  De drie finalisten die kans maken op de felbegeerde titel Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2019 zijn bekend! Uit ruim 100 nominaties zijn de volgende bedrijven door een selectiecommissie gekozen als de finalisten voor 2019: Budelpack, Wilhem BV en Wilthagen BV. Deze bedrijven zijn geselecteerd, omdat zij de leefbaarheid in Zeeland vergroten; hét thema van […]Meer lezen »
 • Onbewust je statutaire vetorecht als aandeelhouder opgeven?

  Onbewust je statutaire vetorecht als aandeelhouder opgeven?

  Aandeelhoudersovereenkomsten kunnen de verplichting bevatten om de statuten te wijzigen indien deze met elkaar conflicteren. Recentelijk deed de Rechtbank Gelderland uitspraak in een zaak waarbij in een aandeelhoudersovereenkomst iets anders was overeengekomen dan in de statuten stond beschreven. Advocaat Joost van Drongen van Poelmann van den Broek Advocaten, gespecialiseerd in Ondernemen, schijnt zijn licht op […]Meer lezen »
 • Zo overleeft jouw familiebedrijf een generatiewisseling

  Zo overleeft jouw familiebedrijf een generatiewisseling

  Een andere tijd, een nieuwe generatie. Je zult op een andere manier leidinggeven dan je voorganger. Maar hoe blijf je jezelf, terwijl je tegelijkertijd wilt dat jouw medewerkers jou zien als de nieuwe directeur waar ze zaken van aannemen? Een gastblog van Liane de Ruijter, adviseur, trainer en coach bij adviesbureau FamilieZaken.Meer lezen »
 • Familiebedrijf, bent u ‘crisisproof’?

  Familiebedrijf, bent u ‘crisisproof’?

  De geschiedenis leert dat elke periode van hoogconjunctuur gevolgd wordt door een periode van laagconjunctuur. Dat was zo in de jaren 30 en 80 en zal nu niet anders zijn. Momenteel is de economie booming en is het bijna niet meer voor te stellen dat de vorige crisis ruim een decennium geleden de markten en […]Meer lezen »
 • Driekwart ondernemers op vakantie met hoofd bij bedrijf

  Driekwart ondernemers op vakantie met hoofd bij bedrijf

  Maar liefst 74 procent van de Nederlandse ondernemers is op vakantie nog vaak bezig met zijn of haar bedrijf. Dit blijkt uit onderzoek van Droomparken onder 372 Nederlandse ondernemers met ten minste tien medewerkers, uitgevoerd door onderzoeksbureau Sherloq. Ongeveer de helft van alle ondervraagden houdt serieus rekening met een vervroegd einde van de vakantie vanwege […]Meer lezen »
 • Het UBO-register gaat ook uw privacy aan

  Het UBO-register gaat ook uw privacy aan

  Per 10 januari 2020 worden eigenaren en anderen die zeggenschap hebben binnen een onderneming geregistreerd in een openbaar register: het UBO-register. Wat dit concreet inhoudt, wat voor gevolgen het heeft voor Nederlandse familiebedrijven op het gebied van privacy en wat zij moeten doen om compliant te zijn? Angelique Hommes, notaris bij Nysingh advocaten-notarissen en specialist […]Meer lezen »
 • LuxeTenten zet internationale groeiambitie kracht bij

  LuxeTenten zet internationale groeiambitie kracht bij

  LuxeTenten, Europees marktleider in het ontwerpen en produceren van glampingtenten en safarilodges, heeft per direct branchegenoot GlampingLodges overgenomen. De overname past in de ambitie om wereldwijd marktleider te worden. Het Doetinchemse GlampingLodges is onderdeel van de Sunshine Group en bekend van  icon-merken op het gebied van kamperen, zoals Dorema, Alpenkreuzer en De Waard. In omzet […]Meer lezen »
 • Familiebedrijven worstelen met toekomstperspectieven

  Familiebedrijven worstelen met toekomstperspectieven

  Juiste balans tussen langetermijndoelstellingen en kortetermijninitiatieven essentieel voor succes Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat familiebedrijven neigen naar een langetermijnvisie die is geworteld in gedeelde waarden, visie en cultuur, waardoor controle van de onderneming door de familie jarenlang behouden kan worden. Maar familiebezit op zichzelf is geen garantie voor de continuïteit van het bedrijf. Dit […]Meer lezen »
 • Laatste kans om pensioen in eigen beheer in ODV om te zetten

  Laatste kans om pensioen in eigen beheer in ODV om te zetten

  Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) hadden tot 1 juli 2017 de kans om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Sinds de zomer van 2017 kan dit niet meer en moeten zij een keuze maken: het opgebouwde pensioen afkopen, dit omzetten in een oudedagsverplichting of het premievrij aanhouden. Op 31 december 2019 vervallen ook die keuzemogelijkheden. Sjoerd van […]Meer lezen »
 • “Een RvC? Niet nodig, ik heb mijn broer en zus”

  “Een RvC? Niet nodig, ik heb mijn broer en zus”

  De Duitse windmolens doemen al op aan de horizon als je de snelweg verlaat om het Twentse De Lutte in te rijden. In dit groene en glooiende landschap ligt landhuishotel De Bloemenbeek. Niet alleen in de regio bekend, maar ook ver buiten Twente heeft het hotel naam gemaakt. En dat komt niet alleen door de […]Meer lezen »
 • Bas van der Veldt (AFAS): Mijn dochter, mijn vader en AFAS

  Bas van der Veldt (AFAS): Mijn dochter, mijn vader en AFAS

  ‘Dat moet je nóóit doen. Voor je het weet ontaardt het kerstdiner in een aandeelhoudersvergadering.’ Zo ongeveer waarschuwen mensen me dat ik vooral niet over AFAS moet praten met familie. Onzin. Ik doe het juist graag, omdat het waardevol is. Het geeft nieuwe inzichten, is goed voor de familiebanden en goed voor het bedrijf. En […]Meer lezen »
 • Zorgvastgoed uitstekend beleggingsproduct, ook voor familiebedrijven

  Zorgvastgoed uitstekend beleggingsproduct, ook voor familiebedrijven

  De tijden van puur rendementsdenkend beleggen zijn voorbij. Particuliere investeerders en institutionele beleggers willen gerust hun geld in projecten investeren, maar ze kijken ook naar de impact van hun beleggingen. Pieter van Herk en Henk Reyersen van Buuren, directeuren van Connect Invest, leggen uit waarom juist zorgvastgoed een aantrekkelijke optie is.Meer lezen »
 • Wat interim executives kunnen betekenen voor familiebedrijven

  Wat interim executives kunnen betekenen voor familiebedrijven

  Steeds meer familiebedrijven zien de noodzaak in van een interim executive. Ook verschillende onderzoeken tonen aan dat een interim CEO, CFO of COO een positief effect heeft op de winst. Een zienswijze van buitenaf voorkomt immers ‘blinde vlekken’. Het is daarbij raadzaam om het niveau van de interim executive ‘op de groei’ te selecteren en […]Meer lezen »
 • Het familiebedrijf centraal bij EenVandaag

  Het familiebedrijf centraal bij EenVandaag

  De Nederlandse publieke omroep besteedt eind juli en begin augustus 2019 ruimschoots aandacht aan het fenomeen familiebedrijven. Uiteenlopende onderwerpen komen voorbij: van bedrijfsopvolging tot vrouwen binnen het familiebedrijf. De bijbehorende interessante – en vermakelijke – reportages bieden daarnaast een inkijkje bij verschillende Nederlandse bedrijven waar families aan het roer staan.Meer lezen »