• 21 november vind Gelderse Familiebedrijven Award 2018 plaats

  21 november vind Gelderse Familiebedrijven Award 2018 plaats

  Op 21 november organiseert het Gelders Familiebedrijven Gilde de jaarlijkse bijeenkomst met als hoogtepunt de presentatie van de winnaar van de Gelderse Familiebedrijven Award 2018. De winnaar van de award zal door een deskundige jury worden uitgekozen en bekendgemaakt.Meer lezen »
 • Familiebedrijf AFAS Software organiseert Dag van de gezonde zorg op 1 november

  Familiebedrijf AFAS Software organiseert Dag van de gezonde zorg op 1 november

  Familiebedrijf AFAS Software organiseert in samenwerking met financieel detacheerder FBD op 1 november de Dag van de gezonde zorg. Tijdens dit evenement gaan inspirerende sprekers met elkaar in gesprek over de bestuurlijke en financiële uitdagingen waar de zorgsector dagelijks mee te maken heeft. Het evenement vindt plaats bij AFAS Software in Leusden.Meer lezen »
 • Belgische onderneming van het jaar is familiebedrijf Ardo

  Belgische onderneming van het jaar is familiebedrijf Ardo

  Op Fambizz kijken we natuurlijk hoofdzakelijk naar de Nederlandse familiebedrijven, maar bij onze zuiderburen zijn er ook genoeg ondernemingen die binnen de familie blijven. Sterker nog: de Belgische onderneming van haar jaar 2018 is een (h)echt familiebedrijf! Wat doet winnaar Ardo eigenlijk?Meer lezen »
 • Drukkerijen heuse familiebolwerken

  Drukkerijen heuse familiebolwerken

  Misschien niet de eerste branche waarvan je verwacht er vader/moeder/zoon/dochter gezamenlijk een bedrijf te zien leiden, maar de drukkerijsector is ervan vergeven. Verbazingwekkend? Als je er over nadenkt niet: innovaties en tradities staan binnen zowel het familiebedrijf als de drukwereld gebroederlijk naast elkaar.Meer lezen »
 • ‘‘Frictie bij opvolging, wat doe je eraan?’’ – Gastblog

  ‘‘Frictie bij opvolging, wat doe je eraan?’’ – Gastblog

  Zussen Carola en Liane de Ruijter van adviesbureau Succesvolle Opvolging zijn gespecialiseerd in een gelijknamige dienst: ondersteuning bij opvolging binnen familiebedrijven. Voor Fambizz bloggen zij over hun praktijkvoorbeelden. Deze editie gaat over frictie bij Opvolging. Je bent ondernemer en bent het bedrijf jaren geleden gestart of je hebt het overgenomen van je voorganger. Na jaren […]Meer lezen »
 • ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  Elske Doets is sinds 2001 eigenaar en directeur van Jan Doets America Tours. Ze was Zakenvrouw van het jaar 2017, won diverse prijzen met haar familiebedrijf in de reissector en maakt zich hard voor meer diversiteit en gelijkheid in het zakenleven. Voor Fambizz genoeg reden om het woord te geven door middel van een gastblog. […]Meer lezen »
 • Lector Familiebedrijven Ilse Matsers: “Graag meer waardering voor het MKB”

  Lector Familiebedrijven Ilse Matsers: “Graag meer waardering voor het MKB”

  Natuurlijk heeft Prinsjesdag ook invloed op de familiebedrijven en het MKB.  Fambizz-redactieraadslid Ilse Matser – Lector Familiebedrijven aan hogeschool Windesheim en directeur Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven, vroegen we om een reactie. Lees hieronder haar gastblog die ook terug te vinden is op de website van Windesheim.  De familie achter de bijna honderd jarige touroperator Verschoor Reizen […]Meer lezen »
 • Van Afrika tot in Amerika: Flynth geeft raad over ondernemen in het buitenland

  Van Afrika tot in Amerika: Flynth geeft raad over ondernemen in het buitenland

  Steeds meer Nederlandse bedrijven vestigen zich in Afrika. Grote namen als Remia, Shell, Unilever en Heineken hebben zich er al gevestigd en de animo voor het continent blijft stijgen. Het is een grote stap om met je bedrijf het avontuur aan te gaan in het buitenland en het gaat ook vaak niet zonder slag of […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Het was 10 september 1968 dat de familie Zwanenburg haar eerste Vomar Voordeelmarkt opende. Inmiddels kent het familiebedrijf meer dan 6.000 werknemers, 64 vestigingen en is het de snelst groeiende supermarkt van Nederland. Dat meldt De Ondernemer. In vijftig jaar tijd heeft de organisatie achter de Vomar Voordeelmarkten diverse ontwikkelingen doorgemaakt, maar de basis bleef […]Meer lezen »
 • Familiebedrijvenexpert prof. Heugens: “Eerste generatie plant zaadje voor latere afbreuk”

  Familiebedrijvenexpert prof. Heugens: “Eerste generatie plant zaadje voor latere afbreuk”

  “Een van de weinige familiebedrijf-onderzoekers in Nederland die niet van het familiebedrijf hoeft te eten”, omschrijft professor Pursey Heugens zichzelf, wetenschapper bij het Erasmus Center for Family Business (ECFB) bij de Rotterdam School of Management (RSM) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit stelt hem in staat onafhankelijk onderzoek te doen, waardoor hij vrijelijk zijn ongezouten […]Meer lezen »
 • Private scholen van C&A-familie Brenninkmeijer verkocht aan Zwitserse miljardairsfamilie

  Private scholen van C&A-familie Brenninkmeijer verkocht aan Zwitserse miljardairsfamilie

  De familie Brenninkmeijer kent het grote publiek vooral van C&A, maar ze heeft o.a. ook Cognita Schools in handen. Dit is een keten van zeventig private scholen in Europa, het Verre Oosten en Zuid-Amerika. Bregal Investments, het investeringsvehikel van de familie, en de Amerikaanse durfinvesteerder KKR verkopen de organisatie aan de Zwitserse miljardairsfamilie Jacobs. De […]Meer lezen »
 • Kan úw familiebedrijf intelligent omgaan met disrupties? 

  Kan úw familiebedrijf intelligent omgaan met disrupties? 

  De zomervakantie was een periode waarin u wellicht even wat afstand van de dagelijkse praktijk heeft genomen. Een mooie gelegenheid om ook eens na te denken over bovenstaande vraag: “Kan úw familiebedrijf intelligent omgaan met disrupties?” Daarvoor moeten we wel eerst omschrijven wat we bedoelen met intelligent. We gebruiken een definitie uit de wereld van de […]Meer lezen »
 • De Opvolgers Afl. 5 – Van klassieke ballroom tot jong belegen kaas

  De Opvolgers Afl. 5 – Van klassieke ballroom tot jong belegen kaas

  De vijfde en daarmee laatste aflevering van NPO1-programma De Opvolgers vond gisteren plaats. In deze uitzending was te zien hoe de Haarlemse dansschool van familie Schröder zich al generaties stijlvol voortbeweegt. En we volgden Westland Kaas B.V; die zoals de naam verraadt al jaren kaas verkopen. Geen tijd gehad voor de aflevering? Fambizz blikt terug op […]Meer lezen »
 • Quote-redacteur Sander Schimmelpenninck: “Niets mis met kneuterigheid bij familiebedrijven” – Interview Deel 2

  Quote-redacteur Sander Schimmelpenninck: “Niets mis met kneuterigheid bij familiebedrijven” – Interview Deel 2

  Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck (1984) is niet voor één gat te vangen. Na een carrière als advocaat en horecaondernemer – naast zijn positie als graaf en winnaar van televisiequiz De Slimste Mens – is hij nu óók presentator. Met het spraakmakende programma De Opvolgers op NPO1 volgt hij vijf weken lang hoe de opvolging binnen bijzondere […]Meer lezen »
 • Presentator Sander Schimmelpenninck van De Opvolgers genomineerd voor Talent Award

  Presentator Sander Schimmelpenninck van De Opvolgers genomineerd voor Talent Award

  Fambizz volgt vijf weken lang als samenwerkingspartner van Omroep WNL de kijkjes in de keuken van Sander Schimmelpenninck bij tien familiebedrijven. In de tv-serie De Opvolgers op NPO1 volgt de hoofdredacteur van Quote namelijk hoe de opvolging is geregeld bij Nederlandse familiebedrijven. De debuterende televisiepresentator is genomineerd voor de jaarlijkse Televizier-Ring Gala. Naast Schimmelpenninck staan sportpresentatrice […]Meer lezen »
 • Dochter van Toverland-baas niet behandeld als sprookjesprinses maar net als de rest van het personeel

  Dochter van Toverland-baas niet behandeld als sprookjesprinses maar net als de rest van het personeel

  Familieleden krijgen binnen een familiebedrijf altijd een voorkeursbehandeling in verhouding met andere werknemers. De kinderen van de directeur krijgen immers meer loon, mogen ongestraft later binnen komen en hoeven minder hard te werken voor een promotie. Toch? Absoluut niet waar in het geval van Tessa Maessen, communicatiemanager bij Toverland en onderdeel van dit familiebedrijf. Ze […]Meer lezen »
 • De Opvolgers – Afl. 3: Bloembollen en ‘kermisklanten’

  De Opvolgers – Afl. 3: Bloembollen en ‘kermisklanten’

  Gisteren was het tijd voor de derde aflevering van NPO1-programma De Opvolgers, waarbij de opvolging bij familiebedrijven gevolgd wordt. Deze week zagen we o.a. hoe het bloeit en groeit bij hofleverancier Jac. Uittenbogaard & Zonen, een bloembollenfamilie uit Noordwijkerhout. Ook kregen we een kijkje in de keuken bij de familie Stuy, die een over een kermisimperium […]Meer lezen »
 • Niels Govers maakt overstap van Family Office Clavis naar PwC

  Niels Govers maakt overstap van Family Office Clavis naar PwC

  Niels Govers (45) treedt op 1 september in dienst van PwC in Eindhoven in een samenwerkingsrol met de Tilburg University. Govers wordt bij PwC partner/aandeelhouder en zal zich richten op familiebedrijven. PwC heeft de handen ineen geslagen met de Tilburg University. Het Tilburg Institute for Family Business (TiFB) aldaar is een multidisciplinair instituut dat zich richt […]Meer lezen »
 • Quote-hoofdredacteur presenteert familiebedrijven-serie: “2de generatie soms saai”

  Quote-hoofdredacteur presenteert familiebedrijven-serie: “2de generatie soms saai”

  Opvolging. Een woord dat iedereen kent, maar dat binnen familiebedrijven waarschijnlijk de zwaarste lading heeft. WNL zendt sinds 31 juli het tv-programma De Opvolgers uit, waarbij wordt gefocust op de opvolging bijtien uiteenlopende familiebedrijven. Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck (1984) is onder meer winnaar van de televisiequiz De Slimste Mens , oud-advocaat en oud-eigenaar van meerdere pizzatenten. […]Meer lezen »
 • De Opvolgers – afl. 2: Stevige schuimkragen en brullende motoren

  De Opvolgers – afl. 2: Stevige schuimkragen en brullende motoren

  Gisteren was alweer de tweede aflevering te zien van NPO1-programma De Opvolgers. Elke aflevering neemt Sander Schimmelpenninck de kijker mee naar twee familiebedrijven om het proces van de overname in beeld te brengen. Deze week was er een mooi contrast te zien tussen de traditionele Alfa Brouwerij van de familie Meens en de vele bedrijven […]Meer lezen »
 • “Mediation? Daar is niks zweverigs aan.”

  “Mediation? Daar is niks zweverigs aan.”

  Een conflict binnen een familiebedrijf snijdt vaak dieper dan een gewoon arbeidsconflict. Het is de rol van de mediator om dan de communicatie tussen de verschillende partijen weer op gang te brengen, zodat zij gezamenlijk het probleem kunnen oplossen. “Ik geloof dat mediation de komende jaren alleen nog maar belangrijker gaat worden”, zegt Femia van […]Meer lezen »
 • Tv-programma ´De Opvolgers´ volgt 10 familiebedrijven bij hun opvolging

  Tv-programma ´De Opvolgers´ volgt 10 familiebedrijven bij hun opvolging

  Nederland telt in totaal ruim 275.000 familiebedrijven. In het nieuwe programma De Opvolgers worden tien van deze bedrijven uitgelicht die op het punt staan de sleutel over te dragen aan de volgende generatie. Belangrijke vragen en dilemma’s die hiermee gepaard gaan, worden in het programma behandeld. Is de huidige directie er bijvoorbeeld wel klaar voor […]Meer lezen »
 • Eigen onderzoek: management familiebedrijven weinig transparant

  Eigen onderzoek: management familiebedrijven weinig transparant

  Ongeveer 80 procent van de managers bij Nederlandse familiebedrijven zegt dat het grootste gedeelte van de bedrijfsvoering van familiebedrijven zich binnenskamers afspeelt. Dit blijkt uit ons onderzoek onder 1.010 Nederlandse managers bij zowel familiebedrijven als niet-familiebedrijven. Zes op de tien ondervraagde managers voelt zich sterk verbonden met de plaatselijke omgeving. “Omdat het management van familiebedrijven vaak […]Meer lezen »
 • Onderzoek transparantie en regionale binding familiebedrijven

  Onderzoek transparantie en regionale binding familiebedrijven

  Ongeveer 80 procent van de managers in Nederland denkt dat de bedrijfsvoering bij familiebedrijven zich meer binnenkamers afspeelt dan bij niet-familiebedrijven. Dit blijkt uit onderzoek van familiebedrijvenplatform Fambizz, onder 1.010 Nederlandse managers bij zowel familiebedrijven als niet-familiebedrijven. Ook geven veel ondervraagde managers die bij familiebedrijven werkzaam zijn aan dat ze een sterke binding voelen met de directe omgeving van hun bedrijfslocatie. Het is de uitkomst van onderzoek van familiebedrijvenplatform Fambizz …Meer lezen »
 • AFAS Software groeit eerste halfjaar 2018 met 16 procent

  AFAS Software groeit eerste halfjaar 2018 met 16 procent

  AFAS Software heeft het eerste halfjaar van 2018 afgesloten met een omzet van 68 miljoen euro. Dit betekent een groei van zestien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het familiebedrijf uit Leusden verwacht over heel 2018 een omzet van 139 miljoen euro te realiseren, tegenover 121 miljoen in 2017. “De groei ligt iets […]Meer lezen »
 • Zesde generatie heeft de broek aan in familiebedrijf De Rode Winkel

  Zesde generatie heeft de broek aan in familiebedrijf De Rode Winkel

  Het ging lang goed met de kleermakerij die Johannes en Annaatje Broekman in 1837 in Utrecht begonnen. Door de jaren heen steeg de naamsbekendheid en het aantal vestigingen ook, maar toen sloeg het noodlot toe en werd de winkelketen in 2015 failliet verklaard. Het bedrijf maakte een doorstart en ging verder met alleen de originele […]Meer lezen »
 • Hoogte loon belangrijkste voorwaarde voor baankeuze

  Hoogte loon belangrijkste voorwaarde voor baankeuze

  Voor de meeste Nederlanders blijft de hoogte van het loon de voornaamste reden om van baan te verwisselen. Maar liefst 79 procent van hen zegt dat ze van baan wisselen wanneer ze ergens anders meer kunnen verdienen. Dit blijkt uit onderzoek van Talmark onder 1.046 werkzoekende Nederlanders. Opvallend is dat voornamelijk Millenials graag werken voor een organisatie […]Meer lezen »
 • VDL wil Siemens Hengelo overnemen

  VDL wil Siemens Hengelo overnemen

  Het Nederlandse industriële familiebedrijf VDL wil Siemens Hengelo overnemen. Het bedrijf uit Eindhoven heeft een intentieverklaring getekend met Siemens Nederland. Dat meldt de NOS op haar website. De overname van Siemens Hengelo is nog niet helemaal definitief. Het onderzoek van de boeken van Siemens Hengelo is nog niet afgerond en er moet nog overleg gevoerd […]Meer lezen »
 • Familiebedrijven moeten zich richten op organisatiecultuur

  Familiebedrijven moeten zich richten op organisatiecultuur

  Als familiebedrijven willen overleven, moeten ze, volgens onderzoekers en adviseurs, anders gaan innoveren. Veel familiebedrijven vervaardigen producten en willen hierin de beste zijn. Hierdoor vinden vernieuwingen binnen het bedrijf vaker plaats op het gebied van productverbetering in plaats van op het gebied van hun organisatiecultuur, aldus een artikel in het FD. Het moderniseren van hun […]Meer lezen »
 • AFAS Software en DenkProducties halen Obama naar Nederland

  AFAS Software en DenkProducties halen Obama naar Nederland

  Barack Obama komt in september naar Nederland. Hij is afsluitend spreker op het seminar ‘Forward Thinking Leadership’, georganiseerd door DenkProducties en familiebedrijf AFAS Software.Meer lezen »