• Sissy-Boy wordt overgenomen door familiebedrijf Termeer Group

  Sissy-Boy wordt overgenomen door familiebedrijf Termeer Group

  Terwijl de familie Blokker een winkelketen kwijtraakt, maakte een ander familiebedrijf zaterdag bekend dat zij het failliete Sissy-Boy overnemen. Op deze manier probeert Termeer Group, waar nog enkele andere grote merknamen onder vallen, de eigen positie in het modelandschap verder te versterken.Meer lezen »
 • Lely wint Familiebedrijven Award 2019!

  Lely wint Familiebedrijven Award 2019!

  Ieder jaar reikt de Stichting Familie Onderneming, onder aanvoering van oprichter John Fentener van Vlissingen, de Familiebedrijven Award 2019 uit. Dit jaar is die prijs voor Lely, automatiseerder in de veehouderij.Meer lezen »
 • Drie finalisten Familiebedrijven Award 2019 uitgelicht

  Drie finalisten Familiebedrijven Award 2019 uitgelicht

  Woensdag 10 april is het tijd voor de finale van de Familiebedrijven Award 2019. Wie zijn de finalisten en hoe hebben ze het zover weten te schoppen? Een profielschets van Koppert Biological Systems, Lely en Otolift Trapliften.Meer lezen »
 • Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  Accountant ontpopt zich steeds vaker als strategisch business partner voor MKB-familiebedrijf

  De rol van de accountant is aan het verschuiven. Naast het controleren van de cijfers, is de accountant – zeker bij kleinere familiebedrijven – steeds vaker een mentor en adviseur voor de directeur-eigenaar. Hogeschool Windesheim onderzoekt deze ontwikkeling. “Het is belangrijk dat beide partijen elkaars taal leren spreken”, zegt onderzoekster Elina Bos.Meer lezen »
 • Topman Blokker en Big Bazar neemt bedrijven over van familie

  Topman Blokker en Big Bazar neemt bedrijven over van familie

  Michiel Witteveen, momenteel nog CEO van Blokker Holding, neemt honderd procent van de aandelen over van de familie Blokker. Naast de oranje Blokker-filialen wordt Witteveen daarmee ook eigenaar van discountketen Big Bazar en franchiseketen Marskramer, laat het bedrijf weten in een persbericht.Meer lezen »
 • Familiebedrijf Heerlijkehuisjes.nl aan het woord

  Familiebedrijf Heerlijkehuisjes.nl aan het woord

  Het Nederlandse familiebedrijf Heerlijkehuisjes.nl heeft de wind flink in de zeilen. Dit resulteerde eerder al in verschillende FD Gazellen Awards, voor snelgroeiende en ambitieuze organisaties in Nederland. Familiebedrijven.tv ging langs bij het bedrijf uit Steenwijk, om bij te praten met de tweede generatie van de familie Dekker. Heerlijkehuisjes.nl is een online verhuurbedrijf van vakantiehuisjes en […]Meer lezen »
 • Bavaria 300 jaar en koningin Maxima komt dat vieren

  Bavaria 300 jaar en koningin Maxima komt dat vieren

  De Lieshoutse brouwerij Bavaria (met als moederbedrijf Swinkels Family Brewers) is inmiddels al aan de zevende generatie van de familie Swinkels toe! Deze week bestaat de Brabantse bierbrouwer 300 jaar en daar besteden bedrijf en regio veel aandacht aan. Donderdag 28 maart wordt het jubileumjaar officieel afgetrapt met een bezoek van koningin Maxima.Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: op bezoek bij Powerspex

  Familiebedrijven.tv: op bezoek bij Powerspex

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Longread: Het gendervraagstuk in het familiebedrijfsleven uitgelicht

  Longread: Het gendervraagstuk in het familiebedrijfsleven uitgelicht

  Het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen neemt amper toe. De commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht pleit dan ook voor een afdwingbaar quotum en om de komende jaren stevig in te zetten op betere handhaving van de wet. Hoe doen familiebedrijven het in dit opzicht? Zijn vrouwen in het […]Meer lezen »
 • Finalisten Familiebedrijven Award 2019 bekend

  Finalisten Familiebedrijven Award 2019 bekend

  Stichting Familie Onderneming maakte recent de finalisten bekend voor de Familiebedrijven Award 2019. De Stichting werd in 2012 opgericht door ondernemer John Fentener van Vlissingen om meer aandacht te genereren voor het belang van familiebedrijven voor de Nederlandse economie, met name bij de overheid. De Stichting looft daartoe jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan een […]Meer lezen »
 • INNOO: De twijfelende opvolger

  INNOO: De twijfelende opvolger

  De senior professionals van INNOO komen uiteenlopende bedrijfsvraagstukken tegen. Binnen familiebedrijven gaat dit bijvoorbeeld om de twijfelende opvolger. Hoe gaan opvolger en voorganger daarmee om?Meer lezen »
 • Marriël van der Most loodst voormalig enveloppenbedrijf volgende fase in

  Marriël van der Most loodst voormalig enveloppenbedrijf volgende fase in

  Van der Most is niet meer het print- en enveloppenbedrijf van vroeger: de onderneming, die zelfs het predicaat ‘Koninklijke’ voor haar naam mag plaatsen, heeft de afgelopen jaren de dienstverlening fors verbreed. Dit alles onder leiding van Marriël van der Most, inmiddels de vierde generatie die bij dit familiebedrijf, samen met haar vader Cor en […]Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: Omgaan met Generatie Z

  Familiebedrijven.tv: Omgaan met Generatie Z

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • “Vrouwen in de top geven helemaal niets om die quota”

  “Vrouwen in de top geven helemaal niets om die quota”

  Als managing director Interim Executives komt Harm Tunteler van JBR bij allerlei bedrijven met uiteenlopende vraagstukken binnen. Wie de meest geschikte persoon is om de betreffende taak uit te voeren? Dat laat hij niet afhangen van iemands geslacht of leeftijd, maar van diens combinatie van karaktereigenschappen en vaardigheden. Voer de discussie niet over de vorm, […]Meer lezen »
 • Persoonlijke sieraden: bijzondere verhalen

  Persoonlijke sieraden: bijzondere verhalen

  De tweelingzussen Anne en Esther Vedder gaven tijdens hun studie Communicatiewetenschappen al sieradenworkshops. Eerst voor vriendinnen, later ook voor moeder-dochterdagen, vrijgezellenfeesten en iedereen die op zaterdag zin heeft om een paar uur creatief kralen te rijgen. Wat de zusjes vaak te horen kregen, was dat mensen de sieraden wel leuk vonden, maar dat het creatieve […]Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: De kracht van een volgende generatie

  Familiebedrijven.tv: De kracht van een volgende generatie

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Tijden veranderen, dus de opvolging binnen familiebedrijven eveneens

  Tijden veranderen, dus de opvolging binnen familiebedrijven eveneens

  Opvolging van de directie door de nieuwe generatie in het familiebedrijf is vandaag de dag niet meer zo voorspelbaar en vanzelfsprekend. Steeds meer familieondernemingen kiezen voor andere opvolgingsvormen. We praten hierover met Maarten Vijverberg, partner bij Clifton Finance en schrijver van het boek Aantekeningen uit de praktijk – Over opvolging, toezicht, financiering en fusie & […]Meer lezen »
 • Elske Doets loopt met reisbureau op de troepen vooruit

  Elske Doets loopt met reisbureau op de troepen vooruit

  Hoewel er in de reisbranche behoorlijk veel vrouwen werken, zijn ze op directieniveau ook in deze sector nog steeds ondervertegenwoordigd. Elske Doets is een lichtend voorbeeld voor veel vrouwen die een topfunctie ambiëren. Waar haar vader van Jan Doets Reizen een autoriteit maakte, heeft zij, ondanks roerige tijden, van het in reizen naar Amerika en […]Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: Het belang van interactie met onderzoekers

  Familiebedrijven.tv: Het belang van interactie met onderzoekers

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Koningin Máxima brengt werkbezoek aan AFAS Software, winnaar Koning Willem I Prijs

  Koningin Máxima brengt werkbezoek aan AFAS Software, winnaar Koning Willem I Prijs

  Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdagochtend 29 januari 2019 een werkbezoek aan AFAS Software in Leusden. AFAS is winnaar van de Koning Willem I Prijs in de categorie grootbedrijf. Deze prijs beloont durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen en stimuleert creatief en innovatief ondernemerschap. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.Meer lezen »
 • “Niet hard tegen hard, maar hart tegen hart”; Mediation bij familiebedrijven in drie stappen

  “Niet hard tegen hard, maar hart tegen hart”; Mediation bij familiebedrijven in drie stappen

  In de vorige Fambizz Post bespraken we de manier waarop mediation bij familiebedrijven stevig aan terrein wint. Het is immers in veel gevallen een dankbaar alternatief voor een strijd in de rechtbank. Maar hoe gaat mediation bij familiebedrijven in de praktijk in zijn werk? Alexander Vromans – fiscaal adviseur bij Flynth – is sinds 2014 […]Meer lezen »
 • Vomar wederom snelst groeiende supermarktketen

  Vomar wederom snelst groeiende supermarktketen

  Het afgelopen jaar van supermarktketen Vomar is op z’n zachtst gezegd ‘succesvol’ te noemen. In 2018 is het familiebedrijf, net als het jaar daarvoor, de snelst groeiende supermarktketen van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen.Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: Onderdeel zijn van een familiebedrijf als niet-familie

  Familiebedrijven.tv: Onderdeel zijn van een familiebedrijf als niet-familie

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Familiebedrijf De Waal jubileert

  Familiebedrijf De Waal jubileert

  Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon. In de jaren ‘30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje […]Meer lezen »
 • AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  Familiebedrijf AFAS Software uit Leusden is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘Softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘Financiële software’.Meer lezen »
 • Fambizz.nl presenteert eerste video Familiebedrijven.tv

  Fambizz.nl presenteert eerste video Familiebedrijven.tv

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Gebrouwen door Vrouwen: vrouwelijk succes in (voormalig) mannenbolwerk

  Gebrouwen door Vrouwen: vrouwelijk succes in (voormalig) mannenbolwerk

  Binnen de wereld van het bier brouwen bestaan er nog maar weinig vrouwen die hun bier aan de man weten te brengen. Gebrouwen door Vrouwen vormt hierop een uitzondering, met elf vrouwelijke bierliefhebbers in totaal. We spreken met Do de Heij, één van de oprichtsters, over hoe het allemaal begon en hun doorlopende succesverhaal.Meer lezen »
 • Onderzoek loyaliteit en samenhorigheid familiebedrijven

  Onderzoek loyaliteit en samenhorigheid familiebedrijven

  Maar liefst 79 procent van de medewerkers van een familiebedrijf zegt erg loyaal te zijn aan zijn huidige werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van familiebedrijvenplatform Fambizz.nl onder 1.110 managers en 1.047 werknemers van zowel familiebedrijven als niet-familiebedrijven. Opvallend is de sterke loyaliteit van het familiebedrijfsmanagement: 41 procent van hen zegt bij een bedrijfsovername door een externe partij op zoek te gaan naar een andere baan. Onder niet-familiebedrijven is dit slechts …Meer lezen »
 • Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Veel bedrijven zijn familiebedrijven (69%). Sommige bestaan al generaties lang. De ene generatie stopt, de volgende stapt in. Klinkt eenvoudig, maar zo makkelijk gaat het vaak niet. Carola en Liane de Ruijter begeleiden ‘overdragers’ en ‘opvolgers’ met hun bedrijf Succesvolle Opvolging.Meer lezen »
 • Familiebedrijven zien toekomst zonnig in

  Familiebedrijven zien toekomst zonnig in

  De tweejaarlijkse Global Family Business Survey van PwC toont aan dat familiebedrijven wereldwijd de toekomst rooskleuring inzien en ook de aankomende twee jaar groei verwachten. Maar liefst 84 procent van de Nederlandse familiebedrijven die deelnamen aan het onderzoek hebben de verwachting uitgesproken dat ze ook de aankomende twee jaar vooruitgang blijven boeken.Meer lezen »