• Coronacrisis: wacht niet af, maar kom direct in actie!

  Coronacrisis: wacht niet af, maar kom direct in actie!

  Het coronavirus zal leiden tot een economische tsunami. Tijdig en proactief handelen is de enige manier om uw bedrijf veilig naar hoger gelegen gebied te brengen. Custom Management wil haar expertise en ervaring graag inzetten om daarbij te helpen, zegt Herman Hovestad. “Bel ons om eens kosteloos te sparren.”Meer lezen »
 • Familiebedrijf Royal Swinkels Family Brewers draagt zijn steentje bij in de strijd tegen het coronavirus

  Familiebedrijf Royal Swinkels Family Brewers draagt zijn steentje bij in de strijd tegen het coronavirus

  Creativiteit en ondernemerschap: twee begrippen die de meest recente actie van familiebrouwerij Royal Swinkels Family Brewers (moederbedrijf van Bavaria) kenschetsen. In Lieshout worden tienduizenden liters oud bier ingezet om desinfecterende handgel van te maken.Meer lezen »
 • Oudste zoon vaak gezien als bedrijfsopvolger binnen agrarische familiebedrijf

  Oudste zoon vaak gezien als bedrijfsopvolger binnen agrarische familiebedrijf

  Uit onderzoek van Hogeschool Windesheim Zwolle, in samenwerking met Aeres Hogeschool in Dronten, blijkt dat vaak de eerstgeboren jongen de opvolger van het agrarisch familiebedrijf wordt. Uit de data, verzameld door middel van een enquête onder 361 Aeres-studenten, die vaak thuis een agrarisch bedrijf hebben, komt naar voren dat leeftijd en geslacht de belangrijkste criteria […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf Simac verwacht ook veel van 2020, ondanks corona

  Familiebedrijf Simac verwacht ook veel van 2020, ondanks corona

  Vorige week publiceerde familiebedrijf Simac uit Veldhoven, een van Nederlands grootste IT-bedrijven, haar jaarcijfers over 2019 én werd vooruitgekeken naar de verwachtingen voor 2020. Die zijn, ondanks de coronacrisis, optimistisch, zo laat CEO Eric van Schagen weten.Meer lezen »
 • AVG staat preventief testen in de weg

  AVG staat preventief testen in de weg

  Werkgevers mogen hun medewerkers niet preventief testen op corona. Dat is in strijd met de privacywetgeving. Advocaat arbeidsrecht Martijn van de Mortel, van Nysingh advocaten-notarissen: “Ons juridisch construct staat niet toe dat werkgevers hun werknemers preventief testen op corona, ook niet op vrijwillige basis.”Meer lezen »
 • Coronakrant voor werkgevers, dankzij Brabants familiebedrijf Driessen Groep

  Coronakrant voor werkgevers, dankzij Brabants familiebedrijf Driessen Groep

  Het nieuwe coronavirus (COVID-19) dreigt Nederland plat te leggen. Medewerkers zijn ziek of werken (verplicht) thuis. Werkgevers zitten met de handen in het haar hoe ermee om te gaan. Gisteren lanceerde het Brabantse familiebedrijf Driessen Groep de Coronakrant. Een gratis online platform voor ondernemers en werkgevers met een verzameling van kennis en ervaringen als gevolg […]Meer lezen »
 • Bierbrouwers creëren samen met familiebedrijf Bakkerij Fuite duurzaam bier

  Bierbrouwers creëren samen met familiebedrijf Bakkerij Fuite duurzaam bier

  Britse bierbrouwer Toast Ale is een samenwerking aangegaan met Brouwerij de Molen , Bakkerij Fuite en de Amsterdamse organisatie tegen voedselverspilling Taste Before You Waste, om een bier te produceren dat beter is voor people en planet.Meer lezen »
 • De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  De Fambizz Legal Top 30: alle kantoren op een rij

  Het familiebedrijfsleven heeft een geheel eigen dynamiek, met vraagstukken die daar weer op aansluiten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de opvolging: vind je die binnen de familie, of komt er een extern persoon aan het roer te staan? Maar ook vragen rondom de samenstelling van het toezichthoudend orgaan en kwesties rondom privacy leven bij uitstek […]Meer lezen »
 • Fort Advocaten: specialisten in bedrijfsopvolging en -overdracht

  Fort Advocaten: specialisten in bedrijfsopvolging en -overdracht

  Met een klantenportfolio waar veel familiebedrijven tussen zitten, kennen de advocaten en partners van Fort Advocaten de dynamiek binnen het door families aangestuurde groot-mkb als geen ander. We praten met expert Terry Steffens van FORT Advocaten over vraagstukken die spelen rondom bedrijfsopvolging en -overdracht. “Het leukst vind ik om de hele levenscyclus van een bedrijf […]Meer lezen »
 • Nieuwe leerstoel voor wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven

  Nieuwe leerstoel voor wetenschappelijk onderzoek naar familiebedrijven

  Om bij te dragen aan de kennis en ontwikkeling voor familiebedrijven in Nederland, is in 2016 een partnership afgesloten tussen BDO en Rabobank met het Erasmus Centre for Family Business (ECFB). Vanaf 2020 wordt deze samenwerking verder geïntensiveerd met het instellen van een leerstoel voor familiebedrijven. De leerstoel zal worden bekleed door Pursey Heugens, hoogleraar […]Meer lezen »
 • De Ondernemer kiest voor innovatie en verdieping in video

  De Ondernemer kiest voor innovatie en verdieping in video

  De Ondernemer, Nederlands grootste platform voor ondernemers in het mkb en zzp’ers, zet verder in op bewegend beeld. Voor de verdieping in video werkt zij vanaf heden ook samen met het Amsterdamse full-service contentmarketingbureau Mediatic. Dit heeft onder meer geresulteerd in de nieuwe videoserie ‘Het Prototype’, waarvan vandaag de eerste aflevering te zien is, met […]Meer lezen »
 • Wintertaling Advocaten & Notarissen: Toezicht: interessant én essentieel

  Wintertaling Advocaten & Notarissen: Toezicht: interessant én essentieel

  Toezicht binnen familiebedrijven heeft een geheel eigen dynamiek. Het formaliseren ervan is een specialiteit van Marein Smits, advocaat bij Wintertaling Advocaten & Notarissen te Amsterdam. In haar ogen schept de alom bekende keukentafel wel een sympathiek beeld, maar wanneer een geschil ontstaat, heeft het familiebedrijf niets om op terug te grijpen. We spraken Smits, over […]Meer lezen »
 • Krappe bedrijfsruimtemarkt remt ondernemerschap een op vijf ondernemers

  Krappe bedrijfsruimtemarkt remt ondernemerschap een op vijf ondernemers

  Maar liefst 21 procent van de Nederlandse ondernemers is minder ondernemend vanwege een tekort aan bedrijfs-/opslagruimte. Dit blijkt uit onderzoek van GaragePark onder 1.050 Nederlandse ondernemers, uitgevoerd door Panelwizard. Een op de vijf ondervraagden verwacht in 2020 meer zakelijke (opslag)ruimte nodig te hebben. Opvallend genoeg heeft de ondernemendheid van jonge (vaak startende) ondernemers, het meest te lijden onder een […]Meer lezen »
 • Custom Management: Dubbelklikken voor digitaliseringsslag

  Custom Management: Dubbelklikken voor digitaliseringsslag

  Familiebedrijven lijken extra kwetsbaar voor disruptieve innovaties, door de verlammende invloed van de bestaande cultuur op verandering en vernieuwing. Fambizz-redactieraadslid Herman Hovestad, bureauleider van Custom Management Interim Directeuren, laat aan de hand van twee praktijkcases zien hoe familiebedrijven zichzelf succesvol digitaal kunnen transformeren.Meer lezen »
 • “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  “Ik neem de stress van wanbetalingen van je over, zodat jij je weer kunt focussen op je business runnen”

  Binnen het Nijmeegse advocatenkantoor Poelmann van den Broek zijn familiebedrijven een echt speerpunt. Op ieder servicegebied beschikt het kantoor over meerdere advocaten die affiniteit hebben met dit bedrijfstype. Erik Jansen is er één van. Hij komt zelf uit een familiebedrijf dat al sinds 1908 bestaat en heeft de normen en waarden van het familiebedrijf in […]Meer lezen »
 • Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Nysingh advocaten-notarissen: prangende vraagstukken binnen familiebedrijven

  Angelique Hommes-Kuijer is notaris bij Nysingh advocaten-notarissen uit Apeldoorn en gespecialiseerd in vraagstukken die specifiek spelen binnen familiebedrijven. Ze merkt dat er verschillende onderwerpen zijn die momenteel hoog op de agenda staan bij familiebedrijven. Onder meer het UBO-register houdt de gemoederen flink bezig. “Je kunt binnen dit thema écht iets betekenen voor familiebedrijven.”Meer lezen »
 • BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  BOR: uw familiebedrijf fiscaal vriendelijk overdragen

  Het liefst wilt u het familiebedrijf met zo min mogelijk fiscaal-nadelige gevolgen overdragen aan de volgende generatie. Vanuit dat fiscale oogpunt is de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) een van uw belangrijkste vertrekpunten bij een bedrijfsoverdracht. Deze regeling is niet alleen zeer bepalend voor uw eigen (financiële) positie, maar zeker ook voor de continuïteit van het bedrijf dat […]Meer lezen »
 • “Zonder een sterke strategische positie in de markt is digitalisering een wassen neus”

  “Zonder een sterke strategische positie in de markt is digitalisering een wassen neus”

  Ook binnen het Nederlandse familiebedrijfsleven neemt digitalisering een voorname plek in. Echter, wil het familiebedrijf hier een succesvolle toekomst mee tegemoet treden, dan moeten zij de digitalisering als een middel zien, niet als het einddoel. “Je strategische positie op de markt behouden, daar moet het om draaien”, volgens Maarten Vijverberg, familiebedrijvenexpert van Clifton Finance.Meer lezen »
 • Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite: ambachtelijke bakker in een modern jasje

  Bakkerij Fuite begon in 1928 als een kleinschalige dorpsbakkerij in het dorp IJsselmuiden. Vandaag de dag is het bedrijf een grote speler binnen de bakkerijwereld en is de bakkerij actief in meerdere Europese landen. Innovatie staat hoog in het vaandel bij bakkerij Fuite en dit speelt een belangrijke rol binnen de successen die het bedrijf […]Meer lezen »
 • Helft ondernemers geeft voorkeur aan familiebedrijf

  Helft ondernemers geeft voorkeur aan familiebedrijf

  Maar liefst 52 procent van de Nederlandse ondernemers doet liever zaken met een familiebedrijf dan een niet-familiebedrijf. Dit blijkt uit onderzoek dat Fambizz uit heeft laten voeren onder 372 ondernemers met ten minste tien medewerkers in dienst. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Sherloq. Van alle ondervraagden stelt 61 procent dat familiebedrijven gemaakte afspraken vaker nakomen […]Meer lezen »
 • ZAKENDOEN MET EEN FAMILIEBEDRIJF

  ZAKENDOEN MET EEN FAMILIEBEDRIJF

 • Bedrijf overnemen van ouders: van opvolger tot leider

  Bedrijf overnemen van ouders: van opvolger tot leider

  Misschien klinkt het nog ver weg, maar vroeg of laat sta je voor de keuze: neem je het familiebedrijf over? Een keuze met verstrekkende gevolgen voor potentiële opvolgers, want vader of moeder ‘treedt af’ en de volgende generatie komt aan het roer. Vaak ook een lastige keuze, want waar hebben we het over? Zijn er […]Meer lezen »
 • DKC Totaaltechniek Beste Gelders Familiebedrijf 2019

  DKC Totaaltechniek Beste Gelders Familiebedrijf 2019

  Ruim 40 familiebedrijven uit Gelderland werden aangemeld voor de Award voor het Beste Gelderse Familiebedrijf van 2019. Door een deskundige jury werd dit aantal teruggebracht tot een top drie bestaande uit de familiebedrijven Crematorium Hart van Berkelland, Beton Industrie Arts (BIA Beton) en DKC Totaaltechniek. Het Wijchense DKC Totaaltechniek werd uiteindelijk uitgeroepen tot Beste Gelders Familiebedrijf […]Meer lezen »
 • Grootste glas-glas zonnepanelenproject ligt bovenop Waalwijks familiebedrijf Naber Plastics

  Grootste glas-glas zonnepanelenproject ligt bovenop Waalwijks familiebedrijf Naber Plastics

  Het Waalwijkse familiebedrijf Naber Plastics investeert in het grootste glas-glas zonnepanelenproject van Europa. Met 6.690 zonnepanelen wekt het bedrijf in de toekomst 1700 megawattuur (MWh) per jaar op. De volledige opbrengst zal direct door het bedrijf zelf worden geconsumeerd. Er wordt dus geen enkele kilowattuur aan het al overvolle net teruggeleverd.Meer lezen »
 • Podcast: zo worden familiebedrijven betere werkgevers

  Podcast: zo worden familiebedrijven betere werkgevers

  Samen met het Erasmus Centre for Family Business (ECFB) en Rabobank publiceerde BDO het onderzoek ‘Winnend werkgeverschap’, waarin wordt gekeken naar de manier waarop familiebedrijven zich opstellen als werkgever ten opzichte van niet-familiebedrijven. Hieronder staan de vijf belangrijkste resultaten.Meer lezen »
 • Peer Swinkels (Royal Swinkels Family Brewers) over succesvol ondernemerschap

  Peer Swinkels (Royal Swinkels Family Brewers) over succesvol ondernemerschap

  Peer Swinkels geeft leiding aan een, inmiddels koninklijk, familiebedrijf, met tientallen internationale biermerken en meer dan duizend werknemers. Hij is echter niet te beroerd om ook kritisch naar zichzelf te kijken. Swinkels is tegelijkertijd toegankelijk en messcherp: een combinatie die je niet vaak tegenkomt. Doe daar nog een flinke portie creativiteit bij en je krijgt […]Meer lezen »
 • “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  “Op basis van familiewaarden kun je een route blijven volgen”

  Familiewaarden zijn lastig te bevatten voor veel familiebedrijven en worden daarom maar zelden uitgebreid behandeld. Terwijl deze waarden hét bindmiddel zijn binnen de organisatie en de familie. Mede vanwege haar eigen ervaringen als certificaathouder binnen familiebedrijf Westland Kaas B.V. besloot Desirée Westland zich op het onderwerp ‘familiewaarden’ te storten. Met een bekroond onderzoek tot gevolg.Meer lezen »
 • Nog geen RI&E of plan van aanpak? Aan de slag!

  Nog geen RI&E of plan van aanpak? Aan de slag!

  Begin dit jaar bleek uit onderzoek van TNO opnieuw dat veel bedrijven zich niet aan de regels van de Arbowet houden. De inspectie SZW (die bedrijven controleert) constateerde weliswaar een lichte stijging van het aantal bedrijven dat zich wél aan de regels houdt, maar slechts een derde van de bedrijven voldoet aan alle regels. Opvallend […]Meer lezen »
 • Familiebedrijvenprofessor Matser bij BNR Nieuwsradio over nieuwe onderzoekspublicatie

  Familiebedrijvenprofessor Matser bij BNR Nieuwsradio over nieuwe onderzoekspublicatie

  Ilse Matser, lector Familiebedrijven aan de Hogeschool Windesheim, was onlangs te gast bij BNR Nieuwsradio. Ze legde uit welke cultuurverschillen er zijn tussen beursgenoteerde ondernemingen en authentieke familiebedrijven. Hierbij putte ze uit haar nieuwe onderzoekspublicatie ‘De Overijsselse Mittelstand – Over parels van familiebedrijven’.Meer lezen »
 • Wilthagen is Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2019

  Wilthagen is Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar 2019

  Dinsdagavond 22 oktober vond de uitreiking van de Zeeuws Familiebedrijf van het Jaar Award  2019 plaats in theater de Mythe in Goes. Tijdens deze uitreiking is familiebedrijf Wilthagen uitgeroepen tot hét Zeeuwse Familiebedrijf van 2019. Met een verschil van slechts 17 punten was het verschil tussen twee finalisten nog nooit zó klein.Meer lezen »