• Vomar wederom snelst groeiende supermarktketen

  Vomar wederom snelst groeiende supermarktketen

  Het afgelopen jaar van supermarktketen Vomar is op z’n zachtst gezegd ‘succesvol’ te noemen. In 2018 is het familiebedrijf, net als het jaar daarvoor, de snelst groeiende supermarktketen van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen.Meer lezen »
 • Familiebedrijven.tv: Onderdeel zijn van een familiebedrijf als niet-familie

  Familiebedrijven.tv: Onderdeel zijn van een familiebedrijf als niet-familie

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Familiebedrijf De Waal jubileert

  Familiebedrijf De Waal jubileert

  Dit jaar is het alweer tachtig jaar geleden dat Ko de Waal zijn machinefabriek in Werkendam begon. In de jaren ‘30 werden zogenoemde zijschroef-installaties gemaakt. Het was de tijd van de vrachtzeilvaart en zonder wind kon er zo toch gevaren worden. Met een kleine diesel aan dek en een haakse overbrenging liet men een schroefasje […]Meer lezen »
 • AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  AFAS Software lijstaanvoerder in Computable100 en MT1000

  Familiebedrijf AFAS Software uit Leusden is op de eerste plaats geëindigd in de vandaag gepubliceerde Computable100 in de categorie ‘Softwarebedrijven’. Ook is AFAS tweede geworden op de lijst van beste Nederlandse werkgevers in de ICT. Bovendien belandde het bedrijf gisteren op de eerste plek van de MT1000-ranglijst in de categorie ‘Financiële software’.Meer lezen »
 • Fambizz.nl presenteert eerste video Familiebedrijven.tv

  Fambizz.nl presenteert eerste video Familiebedrijven.tv

  In samenwerking met Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van de Hogeschool Windesheim presenteert Fambizz Familiebedrijven.tv: een kanaal waarop de tofste video’s rondom het familiebedrijfsleven de revue passeren. Meer lezen »
 • Gebrouwen door Vrouwen: vrouwelijk succes in (voormalig) mannenbolwerk

  Gebrouwen door Vrouwen: vrouwelijk succes in (voormalig) mannenbolwerk

  Binnen de wereld van het bier brouwen bestaan er nog maar weinig vrouwen die hun bier aan de man weten te brengen. Gebrouwen door Vrouwen vormt hierop een uitzondering, met elf vrouwelijke bierliefhebbers in totaal. We spreken met Do de Heij, één van de oprichtsters, over hoe het allemaal begon en hun doorlopende succesverhaal.Meer lezen »
 • Onderzoek loyaliteit en samenhorigheid familiebedrijven

  Onderzoek loyaliteit en samenhorigheid familiebedrijven

  Maar liefst 79 procent van de medewerkers van een familiebedrijf zegt erg loyaal te zijn aan zijn huidige werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van familiebedrijvenplatform Fambizz.nl onder 1.110 managers en 1.047 werknemers van zowel familiebedrijven als niet-familiebedrijven. Opvallend is de sterke loyaliteit van het familiebedrijfsmanagement: 41 procent van hen zegt bij een bedrijfsovername door een externe partij op zoek te gaan naar een andere baan. Onder niet-familiebedrijven is dit slechts …Meer lezen »
 • Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

  Veel bedrijven zijn familiebedrijven (69%). Sommige bestaan al generaties lang. De ene generatie stopt, de volgende stapt in. Klinkt eenvoudig, maar zo makkelijk gaat het vaak niet. Carola en Liane de Ruijter begeleiden ‘overdragers’ en ‘opvolgers’ met hun bedrijf Succesvolle Opvolging.Meer lezen »
 • Familiebedrijven zien toekomst zonnig in

  Familiebedrijven zien toekomst zonnig in

  De tweejaarlijkse Global Family Business Survey van PwC toont aan dat familiebedrijven wereldwijd de toekomst rooskleuring inzien en ook de aankomende twee jaar groei verwachten. Maar liefst 84 procent van de Nederlandse familiebedrijven die deelnamen aan het onderzoek hebben de verwachting uitgesproken dat ze ook de aankomende twee jaar vooruitgang blijven boeken.Meer lezen »
 • 21 november vindt Gelderse Familiebedrijven Award 2018 plaats

  21 november vindt Gelderse Familiebedrijven Award 2018 plaats

  Op 21 november organiseert het Gelders Familiebedrijven Gilde de jaarlijkse bijeenkomst met als hoogtepunt de presentatie van de winnaar van de Gelderse Familiebedrijven Award 2018. De winnaar van de award zal door een deskundige jury worden uitgekozen en bekendgemaakt.Meer lezen »
 • Familiebedrijf AFAS Software organiseert Dag van de gezonde zorg op 1 november

  Familiebedrijf AFAS Software organiseert Dag van de gezonde zorg op 1 november

  Familiebedrijf AFAS Software organiseert in samenwerking met financieel detacheerder FBD op 1 november de Dag van de gezonde zorg. Tijdens dit evenement gaan inspirerende sprekers met elkaar in gesprek over de bestuurlijke en financiële uitdagingen waar de zorgsector dagelijks mee te maken heeft. Het evenement vindt plaats bij AFAS Software in Leusden.Meer lezen »
 • Belgische onderneming van het jaar is familiebedrijf Ardo

  Belgische onderneming van het jaar is familiebedrijf Ardo

  Op Fambizz kijken we natuurlijk hoofdzakelijk naar de Nederlandse familiebedrijven, maar bij onze zuiderburen zijn er ook genoeg ondernemingen die binnen de familie blijven. Sterker nog: de Belgische onderneming van haar jaar 2018 is een (h)echt familiebedrijf! Wat doet winnaar Ardo eigenlijk?Meer lezen »
 • Drukkerijen heuse familiebolwerken

  Drukkerijen heuse familiebolwerken

  Misschien niet de eerste branche waarvan je verwacht er vader/moeder/zoon/dochter gezamenlijk een bedrijf te zien leiden, maar de drukkerijsector is ervan vergeven. Verbazingwekkend? Als je er over nadenkt niet: innovaties en tradities staan binnen zowel het familiebedrijf als de drukwereld gebroederlijk naast elkaar.Meer lezen »
 • ‘‘Frictie bij opvolging, wat doe je eraan?’’ – Gastblog

  ‘‘Frictie bij opvolging, wat doe je eraan?’’ – Gastblog

  Zussen Carola en Liane de Ruijter van adviesbureau Succesvolle Opvolging zijn gespecialiseerd in een gelijknamige dienst: ondersteuning bij opvolging binnen familiebedrijven. Voor Fambizz bloggen zij over hun praktijkvoorbeelden. Deze editie gaat over frictie bij Opvolging. Je bent ondernemer en bent het bedrijf jaren geleden gestart of je hebt het overgenomen van je voorganger. Na jaren […]Meer lezen »
 • ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  ‘Sorry, nog één keer over dat glazen plafond’ – Gastblog Elske Doets

  Elske Doets is sinds 2001 eigenaar en directeur van Jan Doets America Tours. Ze was Zakenvrouw van het jaar 2017, won diverse prijzen met haar familiebedrijf in de reissector en maakt zich hard voor meer diversiteit en gelijkheid in het zakenleven. Voor Fambizz genoeg reden om het woord te geven door middel van een gastblog. […]Meer lezen »
 • Lector Familiebedrijven Ilse Matsers: “Graag meer waardering voor het MKB”

  Lector Familiebedrijven Ilse Matsers: “Graag meer waardering voor het MKB”

  Natuurlijk heeft Prinsjesdag ook invloed op de familiebedrijven en het MKB.  Fambizz-redactieraadslid Ilse Matser – Lector Familiebedrijven aan hogeschool Windesheim en directeur Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven, vroegen we om een reactie. Lees hieronder haar gastblog die ook terug te vinden is op de website van Windesheim.  De familie achter de bijna honderd jarige touroperator Verschoor Reizen […]Meer lezen »
 • Van Afrika tot in Amerika: Flynth geeft raad over ondernemen in het buitenland

  Van Afrika tot in Amerika: Flynth geeft raad over ondernemen in het buitenland

  Steeds meer Nederlandse bedrijven vestigen zich in Afrika. Grote namen als Remia, Shell, Unilever en Heineken hebben zich er al gevestigd en de animo voor het continent blijft stijgen. Het is een grote stap om met je bedrijf het avontuur aan te gaan in het buitenland en het gaat ook vaak niet zonder slag of […]Meer lezen »
 • Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Familiebedrijf Vomar groeit al vijftig jaar: haar recept in drie ingrediënten

  Het was 10 september 1968 dat de familie Zwanenburg haar eerste Vomar Voordeelmarkt opende. Inmiddels kent het familiebedrijf meer dan 6.000 werknemers, 64 vestigingen en is het de snelst groeiende supermarkt van Nederland. Dat meldt De Ondernemer. In vijftig jaar tijd heeft de organisatie achter de Vomar Voordeelmarkten diverse ontwikkelingen doorgemaakt, maar de basis bleef […]Meer lezen »
 • Familiebedrijvenexpert prof. Heugens: “Eerste generatie plant zaadje voor latere afbreuk”

  Familiebedrijvenexpert prof. Heugens: “Eerste generatie plant zaadje voor latere afbreuk”

  “Een van de weinige familiebedrijf-onderzoekers in Nederland die niet van het familiebedrijf hoeft te eten”, omschrijft professor Pursey Heugens zichzelf, wetenschapper bij het Erasmus Center for Family Business (ECFB) bij de Rotterdam School of Management (RSM) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit stelt hem in staat onafhankelijk onderzoek te doen, waardoor hij vrijelijk zijn ongezouten […]Meer lezen »
 • Private scholen van C&A-familie Brenninkmeijer verkocht aan Zwitserse miljardairsfamilie

  Private scholen van C&A-familie Brenninkmeijer verkocht aan Zwitserse miljardairsfamilie

  De familie Brenninkmeijer kent het grote publiek vooral van C&A, maar ze heeft o.a. ook Cognita Schools in handen. Dit is een keten van zeventig private scholen in Europa, het Verre Oosten en Zuid-Amerika. Bregal Investments, het investeringsvehikel van de familie, en de Amerikaanse durfinvesteerder KKR verkopen de organisatie aan de Zwitserse miljardairsfamilie Jacobs. De […]Meer lezen »
 • Kan úw familiebedrijf intelligent omgaan met disrupties? 

  Kan úw familiebedrijf intelligent omgaan met disrupties? 

  De zomervakantie was een periode waarin u wellicht even wat afstand van de dagelijkse praktijk heeft genomen. Een mooie gelegenheid om ook eens na te denken over bovenstaande vraag: “Kan úw familiebedrijf intelligent omgaan met disrupties?” Daarvoor moeten we wel eerst omschrijven wat we bedoelen met intelligent. We gebruiken een definitie uit de wereld van de […]Meer lezen »
 • De Opvolgers Afl. 5 – Van klassieke ballroom tot jong belegen kaas

  De Opvolgers Afl. 5 – Van klassieke ballroom tot jong belegen kaas

  De vijfde en daarmee laatste aflevering van NPO1-programma De Opvolgers vond gisteren plaats. In deze uitzending was te zien hoe de Haarlemse dansschool van familie Schröder zich al generaties stijlvol voortbeweegt. En we volgden Westland Kaas B.V; die zoals de naam verraadt al jaren kaas verkopen. Geen tijd gehad voor de aflevering? Fambizz blikt terug op […]Meer lezen »
 • Quote-redacteur Sander Schimmelpenninck: “Niets mis met kneuterigheid bij familiebedrijven” – Interview Deel 2

  Quote-redacteur Sander Schimmelpenninck: “Niets mis met kneuterigheid bij familiebedrijven” – Interview Deel 2

  Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck (1984) is niet voor één gat te vangen. Na een carrière als advocaat en horecaondernemer – naast zijn positie als graaf en winnaar van televisiequiz De Slimste Mens – is hij nu óók presentator. Met het spraakmakende programma De Opvolgers op NPO1 volgt hij vijf weken lang hoe de opvolging binnen bijzondere […]Meer lezen »
 • Presentator Sander Schimmelpenninck van De Opvolgers genomineerd voor Talent Award

  Presentator Sander Schimmelpenninck van De Opvolgers genomineerd voor Talent Award

  Fambizz volgt vijf weken lang als samenwerkingspartner van Omroep WNL de kijkjes in de keuken van Sander Schimmelpenninck bij tien familiebedrijven. In de tv-serie De Opvolgers op NPO1 volgt de hoofdredacteur van Quote namelijk hoe de opvolging is geregeld bij Nederlandse familiebedrijven. De debuterende televisiepresentator is genomineerd voor de jaarlijkse Televizier-Ring Gala. Naast Schimmelpenninck staan sportpresentatrice […]Meer lezen »
 • Dochter van Toverland-baas niet behandeld als sprookjesprinses maar net als de rest van het personeel

  Dochter van Toverland-baas niet behandeld als sprookjesprinses maar net als de rest van het personeel

  Familieleden krijgen binnen een familiebedrijf altijd een voorkeursbehandeling in verhouding met andere werknemers. De kinderen van de directeur krijgen immers meer loon, mogen ongestraft later binnen komen en hoeven minder hard te werken voor een promotie. Toch? Absoluut niet waar in het geval van Tessa Maessen, communicatiemanager bij Toverland en onderdeel van dit familiebedrijf. Ze […]Meer lezen »
 • De Opvolgers – Afl. 3: Bloembollen en ‘kermisklanten’

  De Opvolgers – Afl. 3: Bloembollen en ‘kermisklanten’

  Gisteren was het tijd voor de derde aflevering van NPO1-programma De Opvolgers, waarbij de opvolging bij familiebedrijven gevolgd wordt. Deze week zagen we o.a. hoe het bloeit en groeit bij hofleverancier Jac. Uittenbogaard & Zonen, een bloembollenfamilie uit Noordwijkerhout. Ook kregen we een kijkje in de keuken bij de familie Stuy, die een over een kermisimperium […]Meer lezen »
 • Niels Govers maakt overstap van Family Office Clavis naar PwC

  Niels Govers maakt overstap van Family Office Clavis naar PwC

  Niels Govers (45) treedt op 1 september in dienst van PwC in Eindhoven in een samenwerkingsrol met de Tilburg University. Govers wordt bij PwC partner/aandeelhouder en zal zich richten op familiebedrijven. PwC heeft de handen ineen geslagen met de Tilburg University. Het Tilburg Institute for Family Business (TiFB) aldaar is een multidisciplinair instituut dat zich richt […]Meer lezen »
 • Quote-hoofdredacteur presenteert familiebedrijven-serie: “2de generatie soms saai”

  Quote-hoofdredacteur presenteert familiebedrijven-serie: “2de generatie soms saai”

  Opvolging. Een woord dat iedereen kent, maar dat binnen familiebedrijven waarschijnlijk de zwaarste lading heeft. WNL zendt sinds 31 juli het tv-programma De Opvolgers uit, waarbij wordt gefocust op de opvolging bijtien uiteenlopende familiebedrijven. Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck (1984) is onder meer winnaar van de televisiequiz De Slimste Mens , oud-advocaat en oud-eigenaar van meerdere pizzatenten. […]Meer lezen »
 • De Opvolgers – afl. 2: Stevige schuimkragen en brullende motoren

  De Opvolgers – afl. 2: Stevige schuimkragen en brullende motoren

  Gisteren was alweer de tweede aflevering te zien van NPO1-programma De Opvolgers. Elke aflevering neemt Sander Schimmelpenninck de kijker mee naar twee familiebedrijven om het proces van de overname in beeld te brengen. Deze week was er een mooi contrast te zien tussen de traditionele Alfa Brouwerij van de familie Meens en de vele bedrijven […]Meer lezen »
 • “Mediation? Daar is niks zweverigs aan.”

  “Mediation? Daar is niks zweverigs aan.”

  Een conflict binnen een familiebedrijf snijdt vaak dieper dan een gewoon arbeidsconflict. Het is de rol van de mediator om dan de communicatie tussen de verschillende partijen weer op gang te brengen, zodat zij gezamenlijk het probleem kunnen oplossen. “Ik geloof dat mediation de komende jaren alleen nog maar belangrijker gaat worden”, zegt Femia van […]Meer lezen »