Nu of nooit voor familie Peugeot

 In Finance

Met nieuwe investeerders hoopt het Franse autoconcern Peugeot haar achterstand in de automarkt in te lopen. De nood is zo hoog dat voor het eerst in de 200-jarige geschiedenis de familie Peugeot haar beslissende stem uit handen geeft. 

Het autoconcern maakte vandaag een grote kapitaalinjectie van 3 miljard euro bekend, die inhoudt dat de familie zijn belang van 25 procent en 38 procent stemrecht kwijtraakt. De familie Peugeot steekt weliswaar 200 miljoen euro in het bedrijf, maar nog eens 2,8 miljard euro is afkomstig van andere investeerders. Een deel daarvan is afkomstig uit de markt en huidige aandeelhouders (1,2 miljard euro), maar daarnaast investeren de Chinese familie Dongfeng en de Franse staat ieder 800 miljoen euro in het familiebedrijf.

Strategische missers
De Franse staat doet mee om te voorkomen dat de Chinezen teveel invloed krijgen in het voor het land belangrijke familiebedrijf. Bijna 300.000 Franse banen zijn direct en indirect verbonden aan Peugeot. De kapitaalinjectie moet Peugeot, dat al enige jaren in de rode cijfers draait, er bovenop helpen. De fabrikant heeft enkele belangrijke ontwikkelingen in de markt gemist. In tegenstelling tot veel andere merken verkoopt het haar auto’s nog vooral in Europa in plaats van groeimarkten als China en Brazilië. Ook innoveert het te weinig, onder meer voor de ontwikkeling van hybride auto’s en heeft het geen populair budgetmerk, zoals Renault dat bijvoorbeeld heeft met Dacia.

Nu of nooit
Een nieuwe strategische koers zou niet onbekend zijn voor het bedrijf, al is de laatste koerswijzigingen al wel flinke tijd geleden. In 1810 begon het bedrijf met het fabriceren van koffiemolens en horlogeveren totdat de familie zich een eeuw later toelegde op de productie van automobielen toen deze in trek raakten. Is Peugeot, ongeveer honderd jaar na deze koerswijziging, opnieuw in staat de benodigde veranderingen in het bedrijf door te voeren? Critici twijfelen eraan of het concern haar strategische missers nog goed kan maken, maar het belang voor de Fransen en de familie Peugeot is groot en is het nu of nooit.

Recommended Posts