Odfjell onslaat minder mensen

Rotterdam – Tankopslagbedrijf Odfjell gaat minder mensen ontslaan dan verwacht. Het familiebedrijf bereikte hier vandaag in een sociaal plan overeenstemming over met FNV Bondgenoten.

Odfjell wilde in eerste instantie negentig werknemers van de Rotterdamse vestiging ontslaan, maar hier ging FNV niet mee akkoord. In een nieuw sociaal plan geeft het van oorsprong Noorse familiebedrijf aan nog slechts 35 werknemers te willen ontslaan. Voor deze medewerkers zijn regelingen getroffen, waardoor zij volgens CNV Vakmensen gemakkelijker een nieuwe baan krijgen. Vakbondsbestuurder Ruud Wennekes van FNV: “Dit sociaal plan was het meest haalbare bij een bedrijf dat technisch failliet is.”

Financiële nood
Afgelopen jaar raakte Odfjell in financiële problemen vanwege achterstallig onderhoud. Uit verscheidene inspecties bleek destijds dat de werkzaamheden van Odfjell gevaarlijk waren voor duizenden omwonenden, onder andere vanwege tanks met giftige stoffen. Het familiebedrijf begon met een reorganisatieplan, waar onder andere het ontslag van werknemers bij hoorde. Op dit punt konden Odfjell en de vakbonden echter geen overeenstemming bereiken. Eerder deze maand keurde FNV opnieuw een sociaal plan af, waarin Odfjell aangaf negentig werknemers te moeten ontslaan. Persvoorlichter van Odfjell: “Wij waren het op dat moment niet eens met het oordeel van FNV. Hoe de directieleden over het nieuwe sociaal plan denken, is overigens nog niet bekend.”

Wachten op akkoord
De persvoorlichter geeft aan dat de overeenstemming nog niet definitief is. “Er is wel een overeenstemming bereikt, maar er zijn meerdere partijen bij betrokken. Zij moeten hun mening geven en pas dan weten we of we groen of rood licht krijgen voor dit plan. We hopen hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te krijgen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief