Oesters kweken op het land, dat kan!

 In Innovatie

Familiebedrijven worden vaak geroemd om hun innovatieve karakter. Vader en zoon Sybe en Sam Smit uit Koudekerke zijn al jaren aan het experimenteren met oesterkweek óp het Zeeuwse platteland, en dat is nu ook daadwerkelijk gelukt.

Zeeland kent sinds kort de primeur van een overdekte oesterfarm op land. Sybe en Sam kweken de schelpdieren op een locatie in de polder van Noord-Beveland, vlakbij de Zeelandbrug.

Vrijdag was de officiële opening van de 100 meter lange loods waarin oesters in speciale kweekbakken gevoed worden met plankton dat in buitenvijvers wordt gekweekt. De kweekbakken zijn gepatenteerd en beschermen de oesters tegen ziektes en natuurlijke vijanden. De kratten staan verticaal opgestapeld in de loods.

Oesterkweek
De familie Smit is van oudsher betrokken bij oesterkweek. Begin vorige eeuw kocht de familie de oesterputten op Tholen. Daarna is de familie neergestreken in Colijnsplaat op Noord-Beveland om daar oesters te kweken. In 2010 zijn vader en zoon Smit met de kweek begonnen. Niet alle methodes om de kweek te bevorderen bleken te werken. De huidige techniek bleek echter een schot in de roos.

Bezoekerscentrum
Het is Smit&Smit als eerste ter wereld gelukt om op een duurzame manier oesters te kweken op land. In de bassins wordt fytoplankton gekweekt, wat de natuurlijke voeding is van de oester. De schelpdieren zelf worden inpandig gehouden, waarbij onder andere de temperatuur en het zuurstofgehalte zijn geoptimaliseerd. Continue aanvoer van vers Oosterschelde water zorgt voor de karakteristieke smaak. Geïnteresseerd? Het infocentrum van het bedrijf zal de deuren openen in de lente van 2016.

Recommended Posts
Cleaners