Olaf Rutten roemt aanpak familiebedrijf

Marlies van Wijhe

Deventer – Een wezenlijk onderscheid tussen multinationals als AkzoNobel en familiebedrijven als Mandemakers en Van Wijhe Verf is te maken in hun visie. Olaf Rutten, directeur van Sharpen Your Business, legt dat in zijn column op NUzakelijk nog maar eens helder uit.

Kenmerkend voor het familiebedrijf zijn bovendien een sterke cultuur en de hoge betrokkenheid van de werknemers. Met name eigenaren van familiebedrijven zijn volgens ondernemerscoach Olaf Rutten erg betrokken zijn bij hun bedrijf. “Kijk maar naar Ben Mandemakers. Het bedrijf (met 4500 medewerkers, red.) is zijn familie en hij waakt erover als een pater familias. Zo maakt hij in het weekend wel eens een rondje door het bedrijf en als een bureau niet is opgeruimd, laat hij een persoonlijk briefje achter. Het bedrijf en de continuïteit daarvan zijn zijn droom.”

Eigen vermogen
Een belangrijke kracht van familiebedrijven zit hem ook in het grote eigen vermogen waarover zij niet zelden beschikken. Zij worden niet achterna gezeten door banken en kunnen hun geld rustig investeren. Dat gebeurt ook bij familiebedrijf Van Wijhe Verf. Rutten schrijft dat Marlies van Wijhe, directeur van het bedrijf, al jaren de innovaties en experimenten van het familiebedrijf financiert met ‘geduldig kapitaal’. “Rustig in haar eigen tempo innovaties uitproberen die soms mislukken en soms lukken. Op deze manier ontstaat er vanzelf een nieuwe business op de lange termijn.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief