Oma speelt belangrijke rol in leven vrouwelijke leiders familiebedrijven

Vrouwelijke leiders familiebedrijven Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven

Uit internationaal onderzoek onder vrouwelijke leiders binnen familiebedrijven, blijkt dat de rol van de grootmoeder vaak erg groot is. Op haar eigen website legt het Landelijke Expertisecentrum Familiebedrijven, aan de hand van het betreffende onderzoek, uit waar dit vandaan komt.

Voor het onderzoek interviewden de onderzoekers 46 vrouwelijke leiders van familiebedrijven, afkomstig uit 13 landen. Op de website van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven passeren verschillende interessante onderzoeksresultaten de revue. Eén van de conclusies die het meest in het oog springt: grootmoeders spelen een niet te onderschatten rol in de opvoeding en de ontwikkeling van vrouwelijke leiders binnen familiebedrijven!

Verklaringen rol grootmoeder vrouwelijke leiders familiebedrijven

Hoe het komt dat oma’s zo’n sleutelrol vervullen in het leven van deze vrouwelijke leiders? Eén van de voornaamste verklaringen is dat de vrouwelijke leiders en hun grootmoeders een belangrijke gemeenschappelijke deler hebben die hen aan elkaar verbindt. Namelijk: de persoon die het familiebedrijf heeft geleid, voordat de volgende generatie het van hem of haar overnam. Het kind van de grootmoeder, een ouder van de vrouw die momenteel aan het roer staat van het familiebedrijf.

Zowel grootmoeder als kleindochter begrijpen als geen ander wat de uitdagingen zijn die horen bij het leiden van een familiebedrijf. En wat de gevolgen daarvan zijn, zoals minder tijd voor de familie en lange werkdagen. Grootmoeders zagen hoe hun kleindochters worstelden tijdens de opvoeding. Daarnaast toonden grootmoeders zich vaak meer ondersteunend en sympathiserend dan de moeders van de next gens.

Meer weten over dit onderzoek?

Lees dan gauw verder op de website van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van hogeschool Windesheim!

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief