Ondernemer niet voorbereid op wanbetaling

Amsterdam – Een groot deel van de Nederlandse ondernemers dekt zich niet in tegen wanbetaling. En dat terwijl in deze economische crisis steeds vaker geleverd wordt op krediet.

Uit onderzoek van Atradius en BusinessCompleet.nl onder 1272 ondernemers blijkt dat Nederlandse ondernemers, waaronder ook familiebedrijven, steeds vaker leveren op krediet. Vervolgens krijgen zij een groot deel van de rekeningen niet betaald en dat kost hen in sommige gevallen een kwart of meer van de omzet. Desondanks zijn veel ondernemers niet voorbereid op wanbetaling.

B2B
Leveren op krediet is vooral regel bij bedrijven die zaken doen met andere bedrijven. Bert Bruning, Directeur Atradius Nederland, legt uit: “Nederlandse ondernemers handelen vooral op basis van wederzijds vertrouwen. Dat is een groot goed in zakendoen. De huidige economische omstandigheden vragen echter steeds meer om zekerheid dat geleverde goederen en diensten ook betaald worden. Ondernemers zouden er dan ook goed aan doen zich beter te wapenen tegen het risico van wanbetaling.”

Onvoorbereid
Ondanks de risico’s is bijna de helft van de ondernemers niet op wanbetaling voorbereid. Maar liefst 43,2 procent zegt zich niet tegen wanbetaling in te dekken. 26,5 procent laat klanten vooruit of onder rembours betalen en 23,7 procent stuurt achteraf een incassobureau of deurwaarder. Ongeveer 11 procent vraagt kredietinformatie op over potentiële klanten, 3,2 procent heeft een kredietverzekering en 2,2 procent maakt gebruik van factoring.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief