Ondernemers lopen onnodig veel risico’s

Helmond – Het mkb is slecht op de hoogte van de wet- en regelgeving op het terrein van werkgeversrisico’s, rechten van medewerkers, ziekte en verzuim.

Uit de MKB Barometer van payrolorganisatie Please blijkt dat mkb’ers, waaronder veel familiebedrijven, onnodig risico lopen doordat ze niet op de hoogte zijn van de wetgeving. Zo denkt ruim 60 procent van de 400 ondervraagde ondernemers dat ze niet verantwoordelijk zijn voor een medewerker die gewond raakt tijdens een dagje ‘meelopen’ zolang het arbeidscontract nog niet getekend is. Het gebrek aan kennis kan grote financiële gevolgen hebben voor zowel de werkgever als de werknemer.

Lastige bijkomstigheid
De payrolorganisatie concludeert dat veel ondernemers vooral goed zijn in het uitvoeren van hun werkzaamheden, maar de lastige bijkomstigheden zoals het goed regelen van personeelszaken krijgen weinig tot geen aandacht. Deels is dat volgens de barometer een kwestie van tijdgebrek, deels een kwestie van motivatie. Daarnaast verandert de regel- en wetgeving regelmatig en kan niet iedere ondernemer het opbrengen om alles op de voet te volgen.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief