Ondernemers moeten zich professionaliseren

Tilburg – Hoewel steeds meer mensen willen ondernemen, is de ambitie van sommige ondernemers niet groot genoeg. Scholing zou dit probleem moeten oplossen.

Joop Vianen, bijzonder hoogleraar Entrepreneurship and Small Businesses aan de Universiteit van Tilburg, stelt dat bijscholing en professionalisering moeten zorgen voor meer ambitie bij ondernemers. Dit zei hij tijdens zijn afscheidscollege. Volgens Vianen zijn er genoeg mensen die graag willen ondernemen, maar vooral omdat ze hun eigen baas willen zijn. De ambitie ontbreekt dan vaak.

Lage arbeidsproductiviteit in het mkb
De arbeidsproductiviteit in het midden- en kleinbedrijf, waaronder veel familiebedrijven, wordt volgens Vianen steeds lager. Dit bleek al uit een onderzoek van het Eigen Initiatief Model (EIM) in 2011. In dat rapport stellen de onderzoekers, dat het MKB in 2010 niet zoveel heeft bijgedragen aan de arbeidsproductiviteit. De conclusie van de onderzoekers is, dat grote bedrijven het beter doen dan bijvoorbeeld de kleinere familiebedrijven.

Onderscheid familiebedrijf en zzp
Erik Stam, hoogleraar Economics of Entrepreneurship and Innovation aan de Universiteit van Utrecht, is het wel eens met Joop Vianen. “Het is vaak uit onderzoek gebleken dat de groei van zelfstandige ondernemers wat achterblijft”, zegt hij. Of dit ook geldt voor familiebedrijven, durft hij niet te zeggen. “Er is wel een onderscheid tussen familiebedrijven en nieuwe ondernemers. Familiebedrijven bestaan vaak al een tijdje en hebben ook vaker te maken met overdracht.” En dat impliceert doorgaans een bepaalde mate van professionaliteit.
Vooral zzp’ers zijn volgens Stam niet ambitieus genoeg om zich staande te houden, zo liet hij eerder ook al weten in Trouw. Anders dan bij familiebedrijven, die vaak al generaties bestaan en stabieler zijn, zijn zzp’ers volgens hem niet zozeer gericht op groei. Het gaat bij deze ondernemers eerder om het feit dat zij eigen baas zijn.

Scholing kweekt ambitie
Vianen liet tijdens zijn afscheidscollege weten, dat ondernemers in het buitenland vaak beter geschoold zijn dan ondernemers in Nederland. Vandaar dat buitenlandse ondernemers ook hoger scoren op arbeidsproductiviteit. Om dit tegen te gaan, is bijscholing noodzakelijk, aldus de bijzonder hoogleraar.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief